fbpx
524053

Hat évtizedes rekord Argentína marhahús-kivitelében

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 05.

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint Argentína híres steakeinek és egyéb marhahúsféleségeinek külföldi értékesítése a múlt hónapban elérte az elmúlt bő öt évtized legmagasabb szintjét. A marhahúsexport elérte a 82,6 ezer tonnát februárban, ami 1967 óta a legnagyobb havi kiszállítás.

Szarvasmarha

Az idei év első két hónapjában a marhahúskivitel rekordszintű, 160,5 ezer tonnát tett ki – a sikert sokan a liberális elnök intézkedésének tulajdonítják, akinek kormánya megszünteti bizonyos húsféleségek exportkorlátozását. Januárban és februárban az ország külföldi húsértékesítésének több mint 75%-át Kínába szállították, ezt követi az Európai Unió és Izrael az exportrangsorban. Argentína a világ egyik vezető mezőgazdasági ágazatával büszkélkedhet. A marhahús mellett a gabonafélék, köztük a feldolgozott szójabab és a kukorica fő exportőre, bár az ágazatot korábban a belföldi árak csökkentését célzó exportkorlátozások nehezítették.

Nemrég arról írtunk, hogy keresztülgázol még önmagán is az argentin marhahús; a gabonaexport lehetőségeiről pedig ebben a cikkben.