fbpx
616866

Ügyes, 100 hektárra való növényvédő szert vont ki a Nébih

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 05.

Próbavásárlással leplezték le a cirill betűs és más, engedéllyel nem rendelkező növényvédő szer forgalmazóját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. Az akciót további ellenőrzés követte Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Végül több mint 30 kg kockázatosnak számító növényvédő szert vont ki a forgalomból a hatóság.

Engedély nélkül forgalmazott növényvédő szerek
Fotó: Nébih

A próbavásárlás egy további helyszínre is elvezette a hatósági felügyelőket, ahol már növényvédő szereket is ellenőriztek. A két vizsgálat végül összesen 32 kg növényvédő szer forgalomból való kivonásával, forgalmazásának és felhasználásának megtiltásával, valamint zár alá vételével zárult. A kifogásolt növényvédő szerek kapcsán több szabálytalanságot is megállapítottak az ellenőrök. A hatóság magyar nyelvű címkével és az azon kötelezően feltüntetendő információkkal el nem látott, kizárólag cirill betűs jelölésű, valamint lejárt felhasználhatósági idejű, nálunk érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel nem rendelkező és nem nyomonkövethető növényvédő szereket vont ki a forgalomból. További súlyos szabálytalanság, hogy a növényvédő szereket üzleten kívül, működési és forgalmazási, vásárlási, felhasználási engedély nélkül értékesítették. A forgalomból kivont, zár alá vett engedélyköteles termékek mennyisége megközelítőleg 100 hektár növényi kultúra kezelésére lett volna elegendő. Az érintett nyíregyházi „forgalmazó” szerepel a Nébih jogsértési listáján

Miután a növényvédőszer-felhasználás legális, szakmai alapon végzett argonómiai beavatkozások esetén is különös körültekintést igénylő művelet, ezért fontos, hogy ellenőrizetlenül ne kerüljön forgalomba, és ne használjanak fel sehol ilyen készítményeket. Ezért a Nébih okkal kéri, hogy ha bárki illegális forgalmazást észlel, jelezze azt a hatóság ZöldSzámán (06-80/263-244) vagy a [email protected] e-mail címen.