fbpx

Bemutatta toxincsökkentési megoldásait a CHH Műszaki KFT

Írta: Kristóf Imre - 2023 március 09.

A tavalyi kukoricatermés magas aflatoxin-tartalma, a szennyezettség csökkentését szolgáló új megoldások, és a biotechnológiai laborfejlesztés indítása voltak a CHH Műszaki KFT által szervezett III. szimpózium fő témái. Az előadások után bemutatták az osztályozógépekkel végzett teszteket, köztük a legújabb, szín szerinti válogatógépet is.

Aszály és toxinfertőzés

Súlyos gondot okoz a termelőknek, feldolgozóknak egyaránt a tavalyi kukoricatermés egy részének kiemelkedően magas toxintartalma. Ezek a gombák által termelt anyagcseretermékek mérgező hatásúak a termést fogyasztó szervezetekre, valamint a haszonállatok tejét, húsát fogyasztó emberre is. A szimpóziumon szakemberek mondták el, hogy milyen termesztési, tárolási hibák okozták a káros anyagok felszaporodását, és milyen technológiai megoldásokkal lehet a toxinszennyezést csökkenteni.

Osztályozás méret, súly és szín szerint

Cimbria Heid labor fajsúlyszeparátor (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

– Régen a magfeldolgozás a halmazok szelektálását és osztályozását jelentette. A jelen már a precíziós feldolgozásé. A magokat nagy sebességgel, egyenként vizsgáljuk, és minden magról eldöntjük annak színe, tömege, vagy alakja szerint, hogy megfelelő-e – mondta Horváth Zoltán, a CHH Műszaki KFT ügyvezetője, a rendezvény házigazdája. A toxinszennyezés szintjének csökkentésére két gépet is bemutattak: az egyik a fajsúlyszeparátor, illetve a szín szerinti osztályozógép. Ez utóbbi olyan érzékeny kamerákkal van felszerelve, és olyan fény hullámhosszúságot használ, amivel a mag belső szerkezetét is vizsgálni lehet, így a maghéj alatti fertőzöttség felderítésére is alkalmas.

Belelátni a magba!

Cimbria Sea színosztályozó gép
Cimbria Sea színosztályozó gép (Fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

Biotechnológiai labort építenek

 Növekedni fog az igény a termelők és a feldolgozóipar részéről a termények fizikai paraméterein felül a kémiai, biológiai tulajdonságaik megállapítására, ez alapján történő szétválogatására is. A cég egy sikeres GINOP Plusz pályázati támogatással biotechnológiai labort épít, a meglévő telephelyük bővítésével. – A jövőben várhatóan szigorodni fog a szabályozási rendszer az élelmiszertermelés és komform, a takarmányipari szegmens, valamint a vetőmagok előállításánál a fajtatisztaság tekintetében. Mindez új mikrobiológiai és géntechnológiai vizsgálatokat tesz szükségessé. Ennek érdekében bővítjük az épületünket, hogy helyet biztosíthassunk az új biotechnológiai labornak, és elindítottuk az eszközparkjának a beszerzését is – nyilatkozta Horváth Ármin, a CHH Műszaki KFT értékesítési felelőse.