fbpx

Az élelmiszer termékek durván drágultak

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 08.

Augusztusban jelentősen nőttek az élelmiszer termékek árai az előző hónaphoz képest globálisan szinten; elsősorban a cukor, a búza és a növényi olajok drágulása generálta a változást.

 

Mezőgazdaság és élelmiszer
A nyáron csökkentek az árak, most megint növekednek (Fotó: FAO)

 

Két hónap csökkenés után

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint az augusztusi árindex 127,4 pont lett, ez 3,1 százalékkal magasabb a júliusinál és 32,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011-es történelmi csúcsnál.

 

Augusztusban a cukor megközelítette a 10%-os növekedést

Árindexe 9,6 százalékkal emelkedett júliushoz hasonlítva, ez mögött a Brazíliában tapasztalt komoly fagykárok állnak, ugyanis ezáltal a világ vezető cukorexportőrének termelése fog csökkeni.

 

Növényi olaj árindexe is növekedett

A FAO kimutatása szerint ezen a területen 6,7 százalékos emelkedés történt, részben annak a hatására, hogy történelmi csúcsra ugrott a pálmaolaj ára, de emelkedett a repce- és a napraforgóolaj ára is.

 

Hazánkban nagyobb lett a búzatermés, mint várták

A szemestermények kapcsán több vezető exportáló országban vártnál kisebb termést realizáltak, így árindexe átlagosan 3,4 százalékkal haladta meg a júliusi szintet. A búza ára 8,8 százalékkal nőtt.

 

A hústermékek árindexe minimálisan nőtt

A növekedést Kína vásárlásra vonatkozó lekötései generálták, elősorban ez a juh- és szarvasmarha húsokat érintette. Kismértékű növekedés volt tapasztalható a baromfihúsok kapcsán is, ez az ázsiai keresletre vezethető vissza, illetve arra, hogy néhány termelő országban jelentősen emelkedtek a takarmányárak. A sertésárak globális szinten csökkentek a kereslet elmaradásával arányosan.

 

FAO élelmiszer árindex alakulása
Az élelmiszerárak alakulása 2021. augusztusában (Grafikon: FAO)

 

A tejtermékeknél minimális csökkenés volt tapasztalható

Az előző hónaphoz képest nem volt lényeges emelkedés ezen a területen, de az előző év azonos hónapjához viszonyítva majd 14 százalékos növekedés volt regisztrálható. Globális szinten kiegyensúlyozott volt a kereslet, ami Európában felfutott, azt ellensúlyozta például az óceániai áresés.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

 

Forrás: FAO