fbpx

Rajt – cél győzelem kalászosban

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 szeptember 09.

Az őszi gyomirtás mint gyomirtási technológia szépen terjed a kalászosokban. Az ország nyugati, csapadékosabb, illetve egyszikűekkel „tradicionálisan” fertőzött vidékein évtizedek óta alkalmazott technológia, de az elmúlt évek változó körülményei miatt egyre több gazda próbálja ki az ország más részein is, illetve sokan fontolgatják, hogy a jó tapasztalatokból tanulva beépítik üzemi technológiáikba.

 

Mikor érdemes őszi gyomirtást alkalmazni kalászosban?

Az őszi gyomirtásnak számos előnye van, ezek közül két fontos elemet emelnénk ki:

– egyszikűvel fertőzött a területünk,
– szőnyeggyomok fordulnak elő a területen.

Az egyszikűekről: a kalászosok gyomflórája napjainkban jelentős változáson megy keresztül; az egyszikűek fertőzése ugrásszerűen megnőtt, az egyre korábbra húzódó vetésidő, az alacsony tőszám, a hektikus időjárás, a télen át csírázó gyomnövények, illetve egyes fajok megváltozott gyomirtószer-érzékenysége új kihívást jelent a gyomirtás tervezésében. Ma már nemcsak a klasszikus nagy széltippan megjelenése jellemző, hanem más egyszikűek is komoly kihívást okoznak, mint a parlagi ecsetpázsit és a perjefélék. Az egyszikűekkel fertőzött táblákon elengedhetetlen az őszi gyomirtás.

A szőnyeggyomokról: a jellemzően tél végén vagy kora tavasszal károsító kétszikűek, mint a tyúkhúr, az árvacsalán, az árvácska és a veronikafélék ellen tavasszal már nem tudunk érdemben védekezni, miközben erős fertőzés esetén megnehezítik a kalászos bokrosodását, csökkentik a termést, az állomány fogékonyabbá válik a betegségekre. A felsorolt apró termetű, de nagy egyedszámuknál fogva komoly kárt okozó gyomnövények ellen a leghasznosabb, ha ősszel, egy hosszú hatástartamú készítménnyel beavatkozunk.

kezeletlen 2021.április Pest megye
Kezeletlen terület

Mit nyerünk, ha ősszel gyomirtjuk a kalászosokat?

  • Korai gyomkikapcsolás, zavartalan kezdeti fejlődés, jobb bokrosodás, biztonságosabb áttelelés, jobb kondícióban jön ki a télből az állomány, ezáltal a stresszt jobban tűri,
  • tavaszi munkacsúcs, elsodródás, érzékeny szomszédos kultúra, pl. napraforgó fitotoxicitás, körülményes permetezési sorrend tervezésének elkerülése,
  • rezisztencia megelőzése,
  • valódi, hosszú tartamhatással rendelkező készítmény esetében teljes tenyészidőszakra gyommentes terület, a tarló tisztasága is mutatja a sikeres gyomirtást. Ezáltal csökken a területünk gyommagkészlete, a következő években könnyebb dolgunk lesz,
  • termésmentés. A jónak tűnő tavaszi gyomirtási eredmény ellenére lehet, hogy bizonyos gyomfajok már elvittek 1 tonna termést.

BoxerPack kezelt 2021 április Pest megyeBoxerPack kezelt 2021. április, Pest megye

Mire van szükségünk?

Kell egy olyan gyomirtó készítmény, amely megoldást nyújt az egyszikűek ellen, új, még nem nagy területen használt hatóanyagának köszönhetően megtöri a rezisztencia kialakulását, és hosszú tartamhatással rendelkezik a télen át csírázó fajok ellen. Egy ilyen készítmény segíti a kalászos bokrosodását, erős télbe indulását; ha gyommentes közegben telel a búza és az árpa, jobb a télállósága, kedvezőbb a tavaszi megindulása, jobb a betegség-ellenállósága, nagyobb a termés.

BoxR Pack kiváló gyomifrtó hatás 2020.Pest megyeBoxR Pack kiváló gyomiftó hatás 2020.,Pest megye

A megoldás

A Syngenta őszi kalászos gyomirtó szer csomagja, a Box-R Pack pontosan megfelelő erre a feladatra.

A Box-R Pack 5 ha-os csomag (15 l Boxer + 250 g Alliance 660 WG) kitűnő kombináció a kalászosok őszi gyomirtására, széles spektrumának köszönhetően megoldást nyújt a legfontosabb gyomnövények ellen, szelektív, korai gyomkikapcsolást biztosít, kitűnő a tartamhatása, nincs utóvetemény-korlátozás, ezáltal jól kezelhető a vetésváltás.

Őszi búza és őszi árpa kultúrában használható, dózisa: 3,0 l/ha Boxer + 50 g/ha Alliance.

Javasolt kijuttatási időpont: őszi korai posztemergensen, a kalászos kultúrnövény 3 leveles állapotában, a gyomnövények minél kisebb fejlettségénél. Egyes gyomfajok, például a parlagi ecsetpázsit, érzékenyebbek kelésük előtt a készítményre.

A Box-R Pack használatával megakadályozhatjuk, hogy felszaporodjanak az egyszikűek a területünkön, kedvező hektárköltségével gazdaságosan beilleszthető a kalászosok termesztéstechnológiájába. Őszi gyomirtással sikeres rajt után győztesként érhet célba. Próbálja ki Ön is bizalommal ezt a megbízható készítményt idén ősszel a kalászosa gyomirtására!

 

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

 

Syngenta