Bezárás

Tudta? Terméshozama a fejtrágyák időzítésétől függ!

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 23.

A terméshozamok alakulásában több tényező játszik szerepet, ezek nagy része befolyásolható. Ilyenek a fajtaválasztás, a talajművelés, a növényvédelmi megoldások és a tápanyag-utánpótlási technológiák. A kalászosoknak különböző arányban van szükségük makro- és mikroelemekre. A terméshozam szempontjából két kritikus időszakot jelölünk meg, melyek alapvetően eldönthetik a termesztés sikerét.

A kezdeti időszakban (BBCH 00-25) homogén csírázásra és jó áttelelésre van szükség, a zászlóslevél kiterülésétől (BBCH 37-59) pedig fontos, hogy a búza ne szenvedjen víz- és nitrogénhiányban. E kritikus időszakok jelentősen befolyásolják a termés mennyiségét – az átvészeléséhez megfelelő tápanyag-ellátottságra van szükség.

A tápanyag mennyiségét az elvárt terméshozamtól és a talajvizsgálati eredményektől függően kell kalkulálni. A gazdaságos tápanyag-utánpótláshoz a foszfor- és kálium-ellátottság ismerete szükséges. Mivel a foszfor könnyedén lekötődhet, javasolt a rendszeres talajvizsgálat elvégzését. A nitrogén rendkívül mobilis tápelem, nagy része kimosódással vagy ammóniaként elillanva elvész.

Hogyan csökkentse nitrogénveszteségét?

Az EuroChem saját fejlesztésű technológiáival csökken a nitrogén-kimosódás, gazdaságon növelhető a terméshozam, a termés minősége, és a bevétel.

Csökkentett nitrogénkimosódás? – ENTEC®!

A kimosódás csökkentésére az EuroChem kifejlesztette az ENTEC® technológiát, mely inhibitorok lévén lelassítja a mikroorganizmusok aktivitását, így azok nem tudják az ammóniumot nitráttá alakítani. Emellett a növény a nitrogént ammónium és nitrát formában is, hosszabb időszakon át tudja felvenni. Az ENTEC®-kel a termelők csökkenthetik a kimosódás okozta nitrogénveszteséget, és jelentősen növelhetik a nitrogén hasznosulását.

ENTEC® és UTEC® termékeink lefedik a terméshozam és minőség szempontjából kritikus időszakokat (Kezdeti időszak: 00-25: terméshozamért felel, 37-59: terméshozamért és minőségért felel)

A klímaváltozás minden termelőnek óriási kihívás. Az ENTEC® technológia rugalmasságot és biztonságot ad a kijuttatásban. Az ENTEC® NP/NPK termékek inhibitoros nitrogénje nem mosódik ki, és lefedi a kalászosok teljes nitrogénigényét vetéstől az első fejtrágyázás időpontjáig. Ha kedvezőtlen időjárás miatt elkésünk az első fejtrágyával, az ENTEC által biztosított nitrogén a búza rendelkezésére áll. A növény nem szenved nitrogénhiányban, jobban átvészeli ezt a kritikus időszakot.

Az ENTEC® 26 műtrágyát első fejtrágyaként alkalmazva, február-márciusban nagyobb mennyiségű nitrogén is kijuttatható veszteség nélkül. A tápanyag akkor is elegendő a növény fejlődéséhez, ha a második fejtrágyával elkésnénk, ezzel kiküszöbölhető a szélsőséges időjárás.

Rugalmas karbamid kijuttatás? – UTEC®

Standard karbamid alkalmazását követően a nitrogén-kipárolgás azonnal megindul, ha nincs megfelelő csapadék, vagy nincs bedolgozva, erre nyújt megoldást UTEC® termékünk. Az UTEC® műtrágyánál inhibitor gátolja az ureáz enzim aktivitását, és kedvezőtlen körülmények között lelassítja az ammónia elillanását. E termék nagyobb függetlenséget és biztonságot ad a mezőgazdasági termeléshez. A búzában vagy árpában történő alkalmazáskor, csapadék hiányában a veszteségek 3 hét alkalmazást követően is minimálisak.

Alkalmazási javaslatok ENTEC®-kel és UTEC®–kel:

Kalászos kultúrákban az ENTEC® 25-15 vagy az ENTEC® 20-10-10 összetételt javasoljuk alapműtrágyaként. Az első fejtrágyázáskor ENTEC® 26 és második fejtrágyaként UTEC® 46 termékünket. Az EuroChem technológia alkalmazásával a műveletek összevonhatóak, harmadik fejtrágya alkalmazása elhagyható. Az egyedülálló EuroChem technológiákkal lehetővé válik a gabonafélék hozamának és minőségének párhuzamos javítása. Személyre szabott ajánlásért kérjük, küldje el talajvizsgálati eredményét, vagy vegye fel a kapcsolatot szaktanácsadóinkkal!

EuroChem Agro Hungary Kft.

http://www.eurochemagro.com

[email protected]