fbpx

Az agrárium még talpon, de satufékez az európai gazdaság

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 06.

Zuhanás – nemcsak a levegőben

Ijesztő adatokat közöl egy egyelőre nem nyilvános európai gazdasági elemzés, amelyből az index.hu közölt részleteket. A járvány miatti korlátozások és munkaerő-ellátási akadályok következtében a legnagyobb visszaesést a légi közlekedés (90%-os a visszaesés!), a nyilvános rendezvényekre és vendéglátóiparra, szórakoztatásra szakosodott egyes vállalkozások (film, színház, koncert, sportesemények) szenvedték el. Ugyanakkor 17%-ra(!) zuhant az európai autógyártás és egyes autóipari szolgáltatások, 14%-on jár az utaztatás. Átlagosan a felére csökkent a forgalom a hajózásban és a közúti közlekedésben, a hirdetési piacon, és ilyen mértékű a fogyatkozás a kiskereskedelem legtöbb ágazata (kivéve a gyógyszereket, élelmiszereket, autóértékesítéseket). A korábbi, például tavalyi mérték harmadára esett vissza a vegyipar, a gumi-, az üveg- és a fémipar, illetve az optikai cégek Ugyancsak 50%-os a nyomda-, a textil- és a faipari kibocsátás.

 

Agrárium: Jó hír? Nincs hír!

Bizakodó gazdasági kilátások (már ha a mostani helyzetben illő ilyen jelzőt használni) érthető okokból az egészségügyi ágazatban van, amely több mint 30%-kal növelte a forgalmát, például csak a gyógyszerszegmens negyedével nagyobb forgalmat ért el. Ugyancsak, bár kisebb mértékben nőtt az internet-szolgáltatók és az élelmiszer-kiskereskedelem volumene (10%-kal). „No news – good news”, mondja az angol, ami szabad fordításban annyit tesz: „Az a jó hír, ha nincs hír” – ez jellemzi most például a mezőgazdaságon belül az erdészeti és a halászati kultúrát, amelynél lényegében a korábbi átlagok irányadók. Más kérdés, hogy az agrárium most lép az aktivitás újabb szakaszába, és kérdés, hogy a munkaerőhiány, illetve a korlátozások mennyiben akadályozzák, lassítják a szezonális munkákat.

 

V mint villám(?)válság

A borús helyzetkép egyik reménykeltő távlati reménye, hogy ezúttal nem strukturális pénzügyi, hitelválságról van szó, hanem egy a globális és nemzeti gazdaságot teljesítményétől független közegészségügyi krízisről. Ezért az index.hu által idézett anyag is lehetségesnek tartja, hogy bár 34%-kal csökkent az euróövezet gazdasági kibocsátása, a válság nem elnyújtott L-, hanem V-alakú lesz: azaz egy mély, de gyorsan visszaívelő kritikus szakasz után az év második felére, év végére az euróövezet elérheti a tavalyi teljesítmény 94%-át.