fbpx

Online tudástárat tett közzé az ÖMKi

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 06.

A jelenlegi világjárvány kitörésének okozati összefüggéseiből többnyire nem mellőzik a természeti erőforrásokat pusztító emberi tevékenységet sem. A globális termelési- és elosztási rendszereink kétségkívül fenntarthatatlanok. Az ÖMKi szerint a válság lehetőség is a változásra. A szervezet munkatársai folyamatosan bővülő, bárki számára elérhető online tudásbázist hoztak létre.

 

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) gazdákkal együttműködve 2011 óta dolgozik azon, hogy itthon is rendelkezésre álljanak olyan fenntartható agroökológiai gyakorlatok, amelyek az eredményes ökológiai gazdálkodáshoz szükségesek. Az ÖMKi munkatársai olyan online tudásbázist gyűjtöttek össze, amely a járványügyi helyzet által indokolt kényszerű önkorlátozás ideje alatt is az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődők segítségére lehet ismereteik bővítéséhez.

Az ÖMKi YouTube csatornáján több gyakorlati tudást kínáló videó található, többek között az ökológiai gazdálkodásban eredményesen alkalmazott technológiákról, valamint egyes kiemelt kutatási témákról. Szőlészeti területen az ÖMKi által kifejlesztett talajtakarási technológiáról és az Élő Sorköz magkeverékről a gyakorlati alkalmazást illetően is részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az ÖMKi megújult honlapján minden szakmai kiadvány ingyenesen letölthető olyan témákban, mint a paradicsom ökológiai termesztése, a bioburgonya termesztése vagy az almatermésűek és csonthéjasok ökológiai növényvédelme.

Talajvédelmi témában a Best4Soil EU-s projekt adatbázisa nyújthat támpontot: a tudásanyag megosztásában és széleskörű megismertetésében az ÖMKi is részt vesz. A honlapon magyar nyelven is elérhetők a komposztálással, a bioszolarizációval és a zöldtrágya-használattal kapcsolatos szakmai videók és tájékoztatók.

A növényvédelemben alkalmazott kémiai szerek visszaszorításával fokozatosan nő az igény az alternatív, vegyszermentes megoldások iránt. Az ÖMKi kezdeményezője és tagja a Nébih ökológiai gazdálkodásban alkalmazható szereket elbíráló Öko Munkabizottságának, valamint a kémiai növényvédőszer-mentes mezőgazdaság ügyéért dolgozó európai kutatóközösségnek is.

Az idei szezontól Zsigó Györggyel, az Év Agrárembere (2015) győztesével együttműködésben a szervezet rendszeresen ad gyakorlati ökológiai növényvédelmi tanácsokat a hatékony, vegyszermentes otthoni kertészkedéshez is. Általános rálátás szerezhető az ökológiai ágazatra a Szaktárs adatbázisban április 23-ig nyilvánosan elérhető szakkönyvekből. További inspirációnak online elérhető a Károly walesi herceg biogazdaságáról forgatott kisfilm, a The Farmer and His Prince.