fbpx

Innovatív növényi alapú élelmiszer színezékek

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 06.

A nemrégiben felfedezett úgynevezett auronidinek új lehetőséget biztosíthatnak a stabil és intenzív növényi alapú élelmiszer színezékek területén.

 

Az eddig ismert flavonoidok mindamellett, hogy védelmet biztosítanak a növényeknek a környezeti stresszel szemben, színt adnak a virágoknak, gyümölcsöknek, lombozatoknak. A flavonoidok csoportjába tartozó auronidinek májmohákban történő azonosítása nem csak a növényi pigmentek újragondolására késztette a tudósokat, hanem új utakat nyithat meg a természetes színezékek felhasználásának körében.

A fogyasztók mesterséges adalékanyagokkal szembeni averziója a színezékek területén is innovációra sarkallta az előállítókat. Azonban az eddig használt összetevők stabilitása, szín intenzitása, PH stabilitása és vízoldékonysága gyakran gondot okozott. Az auronidinek élelmiszeripari felhasználhatóságát egyelőre még nem vizsgálták, azonban vízben remekül oldódnak, illetve savas közegben sárga, narancssárga színűek, amely számos élelmiszer esetében kedvező. Az egyik fő tulajdonság, amely megkülönbözteti az antocianinokat és az auronidineket az a fluoreszencia. Az auronidint felhalmozó növények kék fényben mikroszkóp alatt erősen fluoreszkálnak, míg az antocianinok esetében ez nem tapasztalható.

Mindemellett az auronidinek az antocianinokhoz képest a színek szélesebb skáláját képes bemutatni. Savas oldatban halvány sárgától a narancssárgáig, magas PH érték mellett piros vagy akár lila színben is pompázhatnak. Annak ellenére, hogy az auronidinek kutatása még csak most kezdődött, már most számos ígéretes felhasználási körük körvonalazódott.

Forrás: Dr. Szűcs Viktória/NAK