fbpx

Állati táplálkozás és élelmiszer-biztonság

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 május 21.

A jelenleg 11 országban jelenlevő, 1980-ban alapított NOACK elkötelezett a magas színvonalú, innovatív termékek, a legújabb technológiák és megoldások biztosítására az állategészségügy és élelmiszeripar számára.

A komplett cégcsoportnál több mint 120 magasan képzett szakember dolgozik. Az idén 30 éves NOACK Magyarország Kft. március végén Lajosmizsén tartott szakmai konferenciáján az állategészségügyet és a takarmányozást helyezte fókuszba.

Termékpalettánk gazdaságos megoldásokat kínál ügyfeleinknek, szem előtt tartva az állatok egészségét és jólétét. Ezt úgy kell érteni, hogy hozzájárulunk a jobb emberi és környezeti egészséghez. Beszállítóinkkal és termelőinkkel együtt nyomon követjük az állati takarmányozás legújabb fejlesztéseit, hogy naprakész termékeket nyújtsunk a takarmányipar számára. A takarmány- és élelmiszer-biztonság a minőségirányítás kulcsfontosságú eleme, mely biztonságos termékeket garantál a sikeres és fenntartható takarmánytermeléshez – nyilatkozta Takács Tamás, a NOACK Magyarország Kft. értékesítési vezetője.

A jó tömegtakarmány alapja

Minden időjárási körülmény között fontos, hogy jó tömegtakarmányt tudjuk előállítani; ennek meghatározója a baktérium és a sav kombinációja, illetve annak megfelelő kijuttatása. A német Dr. PIEPER cég technológiája már 10 éve sikert arat a NOACK-kal karöltve. – A megfelelő és bevizsgált tejsavbaktérium (BIO-SIL) és a pufferolt hangyasav (NOACK AC SIL3 NA) kombinációjának összegzett hatása biztosítja a közepesen nehezen, nehezen és nagyon nehezen erjeszthető silóanyag eredményes konzerválását – hangsúlyozta Dr. Pieper Bernd.

Stresszreakciók kérődzőkben

A nagytejű tehenek érzékenyebbek a takarmány- és környezeti eredetű stresszfaktorok negatív hatásaira. A tejelő tehén által a sejtszinten és bendőben fellépő stresszorokra adott válaszreakció határozza meg, hogy azok milyen hatást gyakorolnak a tejhozamra. Az Anco FIT takarmányozása segíthet a tehénnek abban, hogy a tej minőségét és az összetevők hozamát megőrizze.A tejtermelést, a tejkomponensek hozamát és a májfunkciót érintő gyakori stresszreakciók a következők lehetnek: oxidatív stressz, rossz bendőfermentáció és mikrobiális szintézis, illetve a csökkent étvágy. Az Anco FIT, speciális összetételének segítségével, csökkenti a táplálkozási stressztényezők hatására kialakuló leggyakoribb stresszreakciókat a kérődzőkben, beleértve a mikotoxinok mennyiségét is – hangsúlyozta prezentációjában Gwendolyn Jones (Anco).

Hőstressz és a takarmányozás

A konferencián előadást tartott „Szántóföldi fűtermesztéssel és állandó gyepek termesztési technológiájával a klímakárok csökkentéséért” címmel Dr. Tasi Julianna (SZIE), aki után Dr. Orosz Szilvia (SZIE) „A tömegtakarmány-típusok szerepe a hőstressz hatásának enyhítésében és a takarmánybázis stabilizálásában” témakörről prezentált.

A kukorica esetében a lebomló és a 48 óra alatt nem lebomló rost 1:1 arányban van jelen, míg a tritikálé esetén 3:1-hez ez az arány. Tehát egy korai betakarítású, kalászhányás kezdetén vagy az előtt betakarított gabonaszilázs esetében háromszor annyi gyors lebomlású rost áll rendelkezésre, mint nem lebomló, és ebben óriási előnye van a kukoricaszilázzsal szemben. Tehát a korai betakarítású gabonák és füvek kifejezetten hőstressz-takarmányok, és bár a kukoricaszilázs nagyon fontos és nagyon jó takarmányunk, de sajnos nem javító hatású a nyári időszakban. Ennek 10-20 éve kevésbé volt jelentősége, ám most és a jövőben olyan klímaváltozást ígérnek a meteorológusok, hogy a fű- és a gabonaszilázsoknak ezt a tulajdonságát használnunk kell, hiszen ez a takarmányozási eszköz nagy segítségünkre lehet – prognosztizáltra a jövő helyes gyakorlatát Dr. Orosz Szilvia (SZIE). Ne feledjük: tejet csak az egészséges tehén termel, amelyiknek a bendője jól működik!

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak