Bezárás

Népszerű az agrár-felsőoktatás

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 09.

Minden eddiginél több, 8.388 fő nyújtotta be jelentkezését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzéseire, ami több mint 40 százalékos emelkedést jelent a tavalyihoz képest – olvasható az egyetem tájékoztatójában, mely a nyilvánosságra hozott felsőoktatási jelentkezési adatokra hivatkozik.

MATE, Gödöllő
A mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kötődő képzések népszerűsége közel 30 százalékkal növekedett az előző évekhez képest

Megnőtt a bizalom modellváltó intézmény iránt

„A most látható kimagasló érdeklődés kiválóan bizonyítja, hogy a MATE-t érintő fejlesztések miatt a felvételizők körében megnőtt a bizalom modellváltó intézményünk iránt. Az egyetem teljes megújítását célzó törekvéseinket az is egyértelműen visszaigazolja, hogy erősödtek a partneri kapcsolatok, a campusokon 10 milliárdos nagyságrendben zajlanak a felújítások és minden mérvadó nemzetközi rangsorban erősítettük pozíciónkat a tavalyi esztendőben, amely tendencia céljaink szerint a 2023-as esztendőben is folytatódik” – emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kötődő képzések népszerűsége közel 30 százalékkal nőtt, de rendkívül keresettek a MATE pedagógiai képzései is, melyekre mintegy 80 százalékkal többen jelentkeztek, mint tavaly.

Az első helyes jelentkezőket tekintve 33 százalékos emelkedés tapasztalható: míg tavaly 3.220 fő, addig idén 4.284 fő nyújtotta be jelentkezését első helyen valamely felsőoktatási szakképzésre, illetve az osztatlan, az alap- és mesterszakokra.

Képzési területekre jelentkezettek aránya, grafikon
Az idei évben jelentkezettek megoszlási aránya a továbbtanulási cél szerint

A képzési területek megoszlása:

  • az agrár- és élelmiszertudományi képzésekre 3.450 fő,
  • a művészeti és művészetközvetítési képzésekre 499 fő,
  • a gazdasági és társadalomtudományi képzésekre 2.426 fő,
  • a környezettudományi és természetvédelmi képzésekre 673 fő,
  • a pedagógus és bölcsészettudományi képzésekre 848 fő,
  • a műszaki és informatikai képzésekre pedig 1.208 fő jelentkezett az idei normál felvételi eljárásban.

Mindez azt jelzi, hogy nemcsak az agrárképzések, de a MATE minden más szakterületének képzései iránt is nőtt az érdeklődés.

Forrás: MATE/Sajtóközlemény