DLG-FELDTAGE 2012

Írta: Szerkesztőség - 2012 szeptember 04.

Az időjárás a mezőgazdaságban mindig és minden körülmények között központi téma – elsődleges szerepet foglal el a gazdálkodók életében. Különösen igaz a megállapítás a szántóföldi bemutatókon, ahol végeredményben egész nap a szabad ég alatt tartózkodik a kiállító éppen úgy, miként a látogató.

Nos, e tekintetben is sikeresnek értékelhető az immáron negyed évszázada működtetett bernburgi DLG Földnapok rendezvénye ez év júniusában, hiszen nagyon kegyes volt az időjárás az érdeklődőkhöz a megnyitó napján.

 

 

A 15 országból érkezett kiállító között térségünkből, avagy a volt szocialista közösségből csupán a csehek, a lengyelek és az oroszok jöttek el Bernburg-Strenzfeld 500 hektáros növényvédelmi centrumába.

 

Kontinensünkön kívül Japánból, Kínából, sőt az USA-ból és Ausztráliából is érkeztek kiállítók.

Téma illetve látnivaló bőven akadt a szántóföldi bemutatókon és a kísérleti parcellákon egyaránt, ahol a különböző technológiai módszerek versenyeztek a szántóföldi növények fajtái mellett.

Ez utóbbiak sorában leginkább a gabonafélék szerepeltek, de tulajdonképpen az összes kontinensünkön termesztett jellegzetes kultúrát fellelhettük az óriási kínálatban.

Vagyis a kukorica, burgonya, repce, cukorrépa, takarmánynövények és pillangósok mellett pl. az utóbbi esztendőkben egyre inkább teret hódító facélia is felhívta magára a figyelmet.

A bemutató legnépszerűbb faja a repce volt.

Természetesen nem véletlenül, hiszen a termelői az egyik legsikeresebb ágazat részesei mostanában. „

A puding próbája az evés” – szoktuk mondani, így a minden igényt kielégítő, magas színvonalú szakmai fórumok és konferenciák méltó kiegészítői voltak a bemutatott elméleti és gyakorlati eredményeknek.

A bemutató területe csaknem 60 hektárnyi felületet vett igénybe 324 céget képviselve, amelyek sorában gyakorlatilag a hazánkban képviselettel rendelkező összes multinacionális teammel találkozhattunk.

Hogy a legnagyobbak közül néhányat megemlítsünk: Agri Con, BASF, BAYER CropScience, Güttler, Hardi, Kuhn, Rapool, Saaten-Union – de gyakorlatilag az összes erő- és munkagép gyártó is demonstrálta kínálatát.

Már kíváncsian várjuk a 2014-es találkozó helyszínét, abban a reményben, hogy magyar kiállítók is élnek majd a lehetőséggel.

Beszélgetés Hans Güttlerrel

 

Hans Güttler

 

Messziről felhívta magára a figyelmet a Güttler GmbH 30 éves, jubileumi felirata az MA04-es standon.

Mivel Magyarországon is érdekelt vállalkozásról van szó, kíváncsian kerestük fel a céget a bernburgi kiállításon.

A riport kis túlzással csaknem magyarul is készülhetett volna, hiszen a tulajdonos Hans Güttler meglepően jól beszélte a magyar nyelvet felesége, Gisela társaságában.

A szimpatikus házaspárral történt beszélgetés jó hangulatát csak fokozta, amikor nagy megelégedéssel nyilatkozott Güttler úr a hódmezővásárhelyi üzemükről.

Ugyanis a három évtizedes fennállásuk félidejében, 1996. januárjában Magyarországra is kiterjesztették érdekeltségüket.

Az alföldi városban már negyvenen dolgoznak, míg a cég németországi otthonában harminc fő produkálja és értékesíti az ismert munkagépeiket.

A magyarok teljesítményével elégedettebb Güttler úr a németekkel való összehasonlításban, sőt, a recesszió ellenére az idén már tetten érhető volt a fellendülés is.

A következő három esztendőben az innovációban nálunk négy, míg otthon három mérnököt állítanak csatasorba ennek szolgálataként.

Termékeiket egyébként közel tíz országban értékesítik.

Hans édesapja, Fritz Güttler olyan ötleteken dolgozott egész életében, amelyek előrébb vihetik a mezőgazdasági technikát.

A weilheimi szakember több mint 70 szabadalom birtokosa.

Az általa feltalált direktvető-egység többek között azt az előnyt nyújtja, hogy ennek segítségével elhagyható a szántás és magágykészítés.

A másik pozitívum a kisebb talajerózió, az üzemanyag-megtakarítás és az ezzel összefüggő CO2-kibocsátás csökkentése.

A lényege az, hogy a szokványos vetőgépeket és műtrágyaszóró berendezéseket kis ráfordítással fel lehet szerelni a modulokkal, miközben a direktvető-egységek egymástól függetlenül dolgoznak.

Erre az időszakra esik a prizmahenger feltalálása is, ami a mai napig a Güttler GmbH alapterméke.

A „Duplex” henger előnye, hogy a nagy söröskupakokra emlékeztető tárcsák nedves és ragadós talajnál is helytállnak.

Jelenleg pedig a kiállítás apropóján, a GreenMaster nevű gépkombináción van a fő hangsúly, amely az intenzív gyeptermesztést szolgálja.

 

AMAZONE eredmények

 

...

 

Az Amazone Citan nagy teljesítményű mulcsvetőgép a nagy gazdaságok gépe lehet.

Munkasebessége 10-15 km/h, így megfelelő táblaméretek esetén óránként akár 10 hektár teljesítmény is elérhető vele egy 200-220 lóerős erőgéppel.

A Citan-t 4,5 mm vastag RoTec + vetőtárcsákkal szerelték fel, csoroszlyánként 50 kg rugóterheléssel.

A 8-9-12 méteres változatban kapható gép három méteres szélességgel biztonságosan vontatható.

Maga a gép és a kések kialakítása illetve rögzítése egy megbízható, robusztus gép összképét mutatja, mellyel 50 cm mélységig egyenletesen elvégezhető a lazítás.

A kések felszerelhetőek szárnyas kapa egységgel, melyek tovább növelik a gép hatékonyságát.

A géphez rendelhető egy hengersor, mely elengedhetetlen a talaj lezárása, a nedvesség megőrzés érdekében.

Az Amazone AD ráépített vetőgép alkalmas összekapcsolt kombinációban dolgozni az Amazone KE forgóboronával, a KG forgó lazítóval, a PW tüskés hengerrel, az RP gumitömörítő hengerrel, valamint a KW tömör gumis hengerrel.

Az egyedi függesztésű tárcsalap által elegyengetett talaj tömörítését gumikerekes tömörítő elem végzi, amelynek palástnyomása hidraulikusan állítható.

Így biztosítható a vetősorok területén a kívánt talajtömörítés segítségével megteremthető – közvetlenül a vetőmag elhelyezése előtt – az ideális szerkezetű magágy.

A gép nagy előnye, hogy a magtartály mögött elhelyezett három pont függesztésen – szezontól függően – cserélhetők a gabona illetve a szemenkénti vetésre alkalmas vetőelemek.

A tápanyag visszapótlás gépei sorában az Amazone ZA-M és ZA-X függesztett műtrágyaszóró család 500-3000 literes tartálytérfogattal rendelkezik.

Valamennyi szerkezeti része rozsdamentes acélból készült elemekből épül fel.

Elektromos vezérlés és sebességarányos kijuttatás mellett, a precíziós szórás lehetősége is szerepel az opciós tételek között.

A nagy teljesítményű ZG-B vontatott műtrágyaszóró család nagy gazdaságok és bérvállalkozók számára készült, akár 10 tonna összterheléssel.

Bármely típusú műtrágyaszóróhoz kapcsolható a Kuhn Levsak zsákemelő szerkezet, melynek előnye, hogy a traktorfülkéből vezérelve könnyedén beemel egy Big-bag műtrágyát a műtrágyaszóróba.

A mulcsba vetéshez jó megoldást kínál az Amazone Cirrus 4 és 6 méteres vetőgépe is, melynél a talajmunkát szintén tárcsás talajművelő biztosítja.

Itt is gumi tömörítőhenger végzi a vetés előkészítését, a csoroszlyarendszer pedig a D9-es gépeknél megismert csoroszlya továbbfejlesztett kivitele.

A jó terméshez elengedhetetlen a megfelelő minőségű tápanyagellátás.

A műtrágya minőségi kijuttatásához az Amazone magas színvonalú eszközöket gyárt.

 

HARDI permetezéstechnika

A Hardi Ranger permetező tervezésének fő szempontja az egyszerű kezelés és a könnyű karbantarthatóság volt.

Így született meg egy kimagasló ár-érték arányú gép, amellyel a kis- és közepes méretű gazdaságok hosszú éveken keresztül alacsony fenntartási költség mellett végezhetik növényvédelmi munkáikat.

A permetezők minden egyes alkotóelemét a gyártó saját kézben tartott minőségbiztosítási alapelve garantálja.

Kiváltképp fontos ez a permetezők „lelkét” képező szivattyú esetében.

A Hardi nevével fémjelzett saját gyártású szivattyúk garantálják a pontos, hosszú élettartamú és egyszerű üzemeltetést.

A Ranger permetezőkben üzemelő 363-as membránszivattyúk hat membránnal maximálisan 194 liter folyadék szállítására képesek percenként, karbantartásuk végtelenül egyszerű.

Kialakításuknak köszönhetően az esetleges szárazon járatást is meghibásodás nélkül tűrik, így egy igen hosszú élettartamú főegységét képezik minden egyes permetezőnek.

A könnyű kezelhetőség második lépcsője a szeleprendszer, ami a gép menetirány szerinti bal oldalán kapott helyet.

Így a permetező minden funkciója egyetlen kézmozdulattal beállítható.

Szintén a kezelői zónában kapott helyet a TurboFiller vegyszerbekeverő.

A növényvédő szerek menetsebesség-arányos kijuttatásáról egy kezelői terminál gondoskodik.

A Ranger permetezőkön üzemelő Eagle 18, 20 és 21 méteres szórókeretek hosszú évekig biztosítják a problémamentes használatot.

A stabilitásról a gép vázszerkezetét a kerettel összekötő Paralift felfüggesztés gondoskodik.

A szántóföldi növényvédelem mellett a Hardi egyre bővülő kínálattal jelentkezik a gyümölcsösökben, és a szőlészetekben alkalmazott növényvédelmi gépek piacán is.

Az aerodinamikai specialisták által kifejlesztett rendszer az axiál ventilátorok és a belső váz kialakításának köszönhetően 50-50 százalékos légmegoszlást biztosít mindkét oldalon.

Az Arrow és Mercury esetében rendelhető XF90-es ventilátor teljesítménye 120.000 m3/óra, és ez a hagyományos ültetvényekben is jól alkalmazható, a tíz méteres munkamagasságnak köszönhetően.

A radiál ventilátorok összteljesítmény tekintetében elmaradnak az axiál változatoktól.

De ezeknél a levegő útja az irányított légcsövek használata miatt sokkal koncentráltabb – mint ahogy ez az újfajta, rendkívül flexibilis E20-as keret esetében is látszik -, így a lefedettség kifogástalannak mondható.

A KUHN vetése

 

...

 

A jó minőségű vetés alapja a jó magágy, melynek elkészítéséhez a KUHN kínálatban szerepelnek a Kühne KMG 4,3 és 6 méteres munkaszélességű nehéz magágykészítő kompaktorai.

Amelyek egymás mögött elhelyezett – de egy egységbe foglalt – egymástól elmozdulni képes eszközökből állnak.

A gép két sor hengerboronából és simítóból, valamint több sorban elhelyezett rugós- vagy lúdtalpkapából, illetve crosskill hengerből áll.

A művelő eszközöket tartó keret csuklósan kapcsolódik a fő vázhoz, ezáltal önbeállóan követi a talaj egyenetlenségét.

A hengerboronák merev keretbe foglalt vízszintes helyzetű tengelyekből és a rájuk erősített porhanyító, tömörítő bordákból állnak.

 

A minimális és hagyományos területek műveléséhez jó lehetőség a Kuhn Speedliner 3, 4 és 6 méteres munkaszélességű univerzális gépe.

A gépen a talajművelő egység az Optimer rövid tárcsákon alkalmazott egyedi függesztésű és csapágyazású tárcsatagjai dolgoznak, s a vetés előtt nagy átmérőjű kerekek gondoskodnak a talaj tömörítéséről, és egyben ezek a gép szállítási kerekei is.

A vetéshez pneumatikus vetőszerkezet garantálja a pontos magadagolást, a nagy átmérőjű vetőtárcsa és az azt követő tömörítő kerék pedig az egyenletes mélységű vetést, a jó minőségű kelést.

A vetőegység három pont csatlakozáson kapcsolódik, melyet tavaszi munkában a hat méteres gépnél nyolc soros szemenkénti vetőgépre cserélhetünk, ebben az esetben a nagy magtartály műtrágya egységként funkcionál.

A Premia mechanikus gabonavetőgépet egyszerű, felhasználóbarát megoldásokkal tervezték.

Ez a modell egy hárompont-függesztett kivitelű, talajkerék-hajtással rendelkező sorvetőgép.

A talajkerék-hajtás érdekessége, hogy mindkét oldali kerék hajt, így lazább talajokon is biztos a csúszásmentes, pontos vetés, és ez a rendszer lehetőséget nyújt a féloldali elzárás egyszerű megvalósítására.

Sortávolsága 12,5 cm, csoroszlyái tárcsás kivitelűek. Jelenleg 3 és 4 méteres munkaszélességű változata áll rendelkezésre.

A Kuhn Maxima 6 soros szemenkénti vetőgép vetőtárcsa átmérője 260 mm, ideális a nagy vetőmagmennyiség és vetési sebesség esetén.

A különlegesen kialakított, rendkívül erős felépítésű vetőelem egyenletesen halad a talajon, így a talajminőségtől függetlenül is jó minőségű, precíz vetést eredményez.

Csökkentett menetszámú művelésre felszerelhető különféle opcionális tartozékokkal.

A gép teleszkópos vagy merev – erősített kivitelű – gerendellyel készülhet, magtartálya 52 literes.

A 6 soros gépen a műtrágyatartály a vetőgépre, 12 soros kivitel esetén a traktor mellső függesztésére szerelt.

 

Dr. Szalay Attila