Húsmarhatenyésztés, és ami mögötte van

A tavaszi időszak mindig várakozással tölti el a húsmarhatenyésztéssel foglalkozó gazdálkodókat. Ilyenkor kel életre az előző évben végzett munkájuk. A tehenek termékenyülésre való felkészítése, a nyári legeltetés szervezése, a minőségi tömegtakarmány előállítása és tartósítása, a téli hónapok viszontagságai, az ellésre való figyelmes előkészítés egyaránt szakértelmüket, szorgalmukat dicséri. Jutalmuk pedig az, hogy nap, mint nap gyönyörködhetnek a megszületett borjakban. Nincs ez másként Somogyudvarhelyen a Rio Alto Kft. tenyészetében sem. Mihalecz Andrást és tenyészetét sokan ismerik Magyarországon és a határainkon túl is. Azt azonban talán még kevesen tudják, hogy új színt hozott a hazai húsmarhaágazatba a Murray Gray fajta tenyésztésével.

 

Új érték a magyarországi húsmarhatenyésztésben

Terveinknek megfelelően 2014-ben megalakítottuk a Murray Grey Tenyésztők egyesületét, és a 2015-ben Angliából megvásárolt 33 szűzüszővel megkezdtük a tenyésztői munkát – mondja Mihalecz András.

A Murray Gray szarvasmarha az ausztráliai Murray völgy felső részéről származik. A fajta története 1905-ben egy fekete Aberdeen Angus bika és egy Shorthorn tehén véletlen keresztezésével kezdődött, és napjainkban már jelentős szereplőként van jelen az ausztrál és a nemzetközi húsmarhaágazatban. A fajta változatos körülmények között is könnyen tenyészthető, a tehenek könnyen ellenek, borjúnevelő képességük kiváló.

A Murray Gray szarvasmarha jellegzetessége, hogy a klimatikus viszonyokhoz gyorsan adaptálódik, nagy hőtűrő képessége pedig kiegyensúlyozott teljesítményt tesz lehetővé. Mindenki számára egyértelmű, hogy a magas hőmérséklet rontja az állatok teljesítményét, tehát negatívan befolyásolja a profitabilitást. Az Ausztráliai Queensland Egyetem professzora Yoichi Sakaguchi pedig tudományos kísérlettel is bizonyította, hogy a Murray Gray világos szőrzete, és annak összetétele, felépítése fontos szerepet játszik a hőstresszes időszak ellensúlyozásában.

Extrém magas 40°C feletti hőmérsékleten mérte az állatok testhőmérsékletét, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a Murray Gray fajta testfelületi hőmérséklete 5°C-kal alacsonyabb maradt, mint a kontrolként vizsgált, szintén kiváló hőtűréssel rendelkező Angus szarvasmarha testfelületi hőmérséklete. A kedvező hatás az állatok napi súlygyarapodásában is megmutatkozott.

2016-ban prof. Stefler Józseffel közösen mi is elvégeztünk egy hasonló kísérletet, aminek eredményeként meggyőződhettünk róla, hogy Murray Gray állományunk jól adaptálódott a magyarországi környezethez, felületi testhőmérséklete jóval alacsonyabb volt, mint a kontrolként vizsgált Angus teheneké. Az állatok viselkedését, étvágyát is figyeltük, amiben szintén tapasztaltunk eltéréseket az ausztrál fajta javára.

A Murray Gray előnyös tulajdonságai közé tartozik az is, hogy kiváló minőségű, márványozott húsa iránt nagy a kereslet a kulináris élvezetekre nagy hangsúlyt fektető fogyasztók körében.

Kiváló genetika

Tenyészetünk Murray Gray állománya folyamatosan növekszik. 2015-ben Kanadából importált 50 embrióból 31 beültetése sikeresen megtörtént, a borjak 2016-ban születtek. Teheneinket már saját bikával termékenyítettük, tehát elmondhatjuk, hogy a 2017-ben születő Murray Grey borjak már a saját tenyésztés eredményét mutatják. 12 STV-be állított bikaborjunk pedig várja a minősítést.

A heterózis hatásnak köszönhetően előnyös tulajdonságait keresztezések során tovább örökíti. A keresztezett állományokban javulnak a reprodukciós és ellési eredmények, jobb lesz a tehenek tejtermelése, az utódok alkalmazkodó képessége erősödik.

A tenyésztési programban nagy segítséget kapunk a Semex Kft. szakembereitől, akik saját tenyészbika telepükön 2 Murray Grey fajtájú tenyészbikát tartanak, és az idei évben tervezik újabb 2 bika beállítását.

Ne feledkezzünk meg az Angus állományról sem!

A Rio Alto Kft. eredetileg Aberdeen Angus szarvasmarhák vörös és fekete színváltozatának tenyésztésével kezdte meg munkáját 1995-ben. A több mint 20 éves tenyésztői munkának köszönhetően jelentős számú, magas genetikai értéket képviselő állománnyal rendelkezünk. A kiváló anyai tulajdonságokkal, jó takarmányhasznosító képességgel, és jámbor vérmérséklettel bíró fajta népszerű a húsmarhát tartó és tenyésztő gazdák körében. Az STV vizsgálatba állított bikáink minősítése kiváló, amit a folyamatos kereslet, és partnereink visszajelzései egyaránt bizonyítanak.

A genetikai előrelépést, és az eredményes gazdálkodást azonban csak nagyfokú odafigyeléssel, kiváló minőségű tömegtakarmány előállításával és az állatok minden igényét kielégítő takarmányozással tudjuk elérni.

Alapvető koncepciónk, hogy a tehenek termékenyülésre való felkészítését, már a megelőző vemhesség utolsó harmadában meg kell kezdeni. Ennek egyik alapja a kimagasló minőségű szálastakarmány és a könnyen emészthető, megfelelő tejsav-ecetsav–arányú, penészesedéstől mentes tömegtakarmány. A tartósítási eredmények javításának érdekében 2015-ben kezdtük el használni a Timac AGRO komplett tartósító készítményét a SilaprilisPRO-t. A téli takarmányozási időszakban is változatlan minőségű, magas beltartalmú, penészmentes takarmány, és az állatok étvágya megmutatta, hogy jól döntöttünk.

A precízen, korcsoportoknak megfelelően összeállított takarmányadag mellé olyan ásványi anyag kiegészítő nyalótömböt használunk, mely nem csak az anyatehenek szükségletét biztosítja, hanem a borjak fejlődését is segíti. Abban is biztosak vagyunk, hogy a Calseabloc termékek használata az ellések lefolyásában, és a tehenek involúciójában is segít.

Az ellést követően a Calseabloc termékcsalád Nutritiel termékét kapják a teheneink, melynek magas ásványianyag-tartalma hozzájárul a termékenyítés sikeréhez. Az ásványianyag-kiegészítést a termékenyítési időszak befejeztével is folytatjuk.

A takarmányozás mellett nagy figyelmet fordítunk az állomány folyamatos megfigyelésére, az esetlegesen felmerülő betegségek gyors kiszűrésére és kezelésére. A legelőterületek karbantartása, az őshonos területek természetes állapotának fenntartása, megőrzése kiemelten fontos szerepet tölt be mindennapjainkban. Ez az elhivatott munka visszatükröződik az eredményeinkben. 2016-ban a tehenek 93%-a vemhesült, ami kiválónak mondható.

A Rio Alto Kft. tenyésztési munkája, a Murray Gray fajta magyarországi meghonosítása, a nagy genetikai értékű tenyészállat, és a minőségi marhahús előállítása példaértékű lehet minden gazdálkodó számára.

Mihalecz András
Rio Alto Kft.

Kürthy-Molnár Zoltán

Timac AGRO Hungária Kft.

állattenyésztés húsmarha