fbpx

Kimagaslóan szárazságtűrő Pioneer® napraforgóhibridek

Írta: Agrárágazat-2023/10. lapszám cikke - 2023 október 16. -Hirdetés

A 2022-es évben tapasztalt aszály és a vele párhuzamosan érkező, rendkívül nagy számú hőségnap komoly negatív hatást gyakorolt a hazai napraforgóállományokra, különösen az ország keleti felén, ahol a csapadékmennyiség messze alulmúlta a sokéves átlagot. A termelők napraforgói mellett a fejlesztői kísérleti soroknak is szembe kellett nézniük ezekkel a nem mindennapos időjárási körülményekkel. Öröm az ürömben, hogy az ilyen viszonyok között legjobbnak értékelt hibridekre a 2022-esnél kedvezőbb időjárás esetén is jobban számíthatunk.

A 2024-es vetési szezonra a Corteva kínálatában három olyan napraforgóhibrid is szerepel, amely kimagaslik a fenti értékelésben: a P64LE168 és a P64LE185 az Express®* toleráns hibridek között, illetve a P64LP464 a Clearfield®** Plus technológiában vethető napraforgók köréből.

P64LE168

A linolsavas P64LE168 az egyik legújabb Pioneer® napraforgóhibridünk. Egyike azoknak a hibrideknek, amelyekkel elkezdjük megújítani Express® toleráns portfóliónkat. A P64LE168 a korai érésideje végett a korábbi P63LE113 mellé érkezik a kínálatunkba, fejlesztői kísérleteinkben az egyik legalacsonyabb betakarításkori nedvességtartalom jellemezte, ehhez meglepően magas termés párosult. Szintén koraisága miatt kiválóan alkalmas megkésett vetésekre is, normál vetésidő mellett pedig csekély az esély arra, hogy esetleg deszikkálni szükséges az állományt betakarítás előtt.

Nagyon jó agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, a magyarországi kontinentális időjárási viszonyokhoz jól alkalmazkodik. Lecsüngő tányérállás jellemzi, erős szára miatt megdőlésre nem hajlamos. Termésének olajtartalma magas.

P64LE185

A linolsavas P64LE185 az a hibrid, amely a kísérleteinkben mutatott teljesítménye alapján átveheti a korábbi nagy előd, a P64LE25 helyét a hazai piacon. A P64LE185 közepes-korai tenyészidejű Pioneer® hibrid, RM száma 43. Virágzási ideje is közepes, ez jól látszott a fejlesztői sorokban. Ugyanezekben a fejlesztői kísérletekben 2022-ben, egy extrém száraz évben kiemelkedett termésével, hiszen kb. 5%-kal magasabb termést adott közepes betakarításkori nedvességtartalom mellett, mint a korábbi Express® toleráns linolsavas hibridjeink. Ráadásul nagyon magas olajtartalmat is mértük a P64LE185-nél!

P64LP464

A P64LP464 egy közepes tenyészidejű linolsavas napraforgóhibrid Clearfield® Plus gyomirtási technológiához. A diagramon látható, miért is érdemelte ki a piaci bevezetést: egy nagyon száraz évben adott kiugró termést a CLP hibridek között fejlesztői sorainkban. Közepes növénymagasság és bókoló tányérállás jellemzi. Kórtani jellemzői: Phomopsis-szal és Verticilliummal szemben nagyon jó ellenállósággal rendelkezik, emellett Protector® Szádor minősítésű, azaz toleráns a jelenlegi hazai szádor rasszokkal szemben.

Sólyom János
vetőmag-termékmenedzser