fbpx

Videón, ahogy kiöntik a gabonát a lengyel-ukrán határon

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 22.

Az agrárminiszter szerint az ukrán tranzitáru nem maradt Lengyelországban, de ez nem vigasztalja a gazdákat: ettől még elbukják a német és nyugat-európai piacokat az árverseny miatt.

kiöntött gabona a lengyel-ukrán határon
Fotó: Kyiv Independent

A tranzit továbbmegy, de addig is kiöntik

Tegnap (február 20-án) odáig fajult a tiltakozó lengyel gazdák elégedetlensége, hogy az ukrán határ közelében elzárták a vasúti síneket, és az egyik vagonból kiöntötték a gabonát – írja a Suspilne. Az indulatok nem újkeletűek: már a tavalyi ősz óta több közép-európai ország határzárral reagál az ukrán mezőgazdasági termények európai importja miatt. Korábban a lengyel gazdálkodók bejelentették, hogy február 20-án lezárják az ukrajnai határ összes ellenőrzőpontját és az átrakó-pályaudvarok, tengeri kikötők bejáratait.

Közben a lengyel agrárminiszter-helyettes bejelentette, hogy nincs olyan eset, amikor ukrán tranzit mezőgazdasági termékek, búza vagy kukorica maradtak Lengyelországban. Azt viszont elismerte, hogy hogy a minisztériumhoz érkeztek bejelentések ukrán termékek állítólagos lengyelországi kirakodásáról, amelyeket át kellett volna szállítani az országon, de szerinte ezeket a híreket nem erősítették meg az ellenőrzések.

Sovány vigasz, mert piacokat veszít az európai áru

A gazdákat azonban nem túlzottan vigasztalja meg az sem, ha az ukrán termények, alapanyagok továbbutaznak Európa más piacaira. Ezt a magyar gazdák is érzik a bőrükön, miután nem kevés ukrán, orosz exportáru veszi el a vevőt a közép-európai agrártermékektől. Ráadásul az orosz, kazah, de még az ukrán mezőgazdaság sem dolgozik olyan szigorú keretek – és ezzel magasabb költségek – között, mint az európai. Az európai növénytermesztés nem tudja kigazdálkodni a 30-40 százalékkal alacsonyabb gabonaárakat, ezért a megoldás az volna, ha szigorítanák, csökkentenék az ukrán importot, és/vagy vámokat vetnének ki rá. És ezt már messze nem csak a lengyelek követelik: immár az EU és az európai mezőgazdasági érdekvédelmi szervezetek is ebben az irányban terveznek. Ez várhatóan tükröződni fog az EU Bizottságnak az ukrán mezőgazdasági importra vonatkozó kereskedelmi intézkedéseiben, amiket június elején kell megújítani.