LEMKEN kutatási projekt a szénmegkötő gazdálkodásban

Írta: - 2022 március 11. -Hirdetés

A LEMKEN a Leibniz-i Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Kutatóközponttal (ZALF) együttműködésben fejlesztette ki a szénmegkötő gazdálkodásra alkalmas ekét. A ZALF a részleges mélyművelés terméseredményekre és éghajlatra gyakorolt hatását vizsgáló kutatásait a Német Szövetségi Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Minisztérium finanszírozza. A LEMKEN ebben a kutatásban kívánja megalkotni a szántóföldek talajának szénnel történő dúsítására alkalmas munkagép sorozatgyártásra alkalmas változatát.

LEMKEN eke szénmegkötő gazdálkodáshoz
LEMKEN eke szénmegkötő gazdálkodáshoz

Humuszban gazdag talajt állít elő

Ezt az ekét melioratív művelésre szánják, vagyis a tömörödés megszüntetésére és ezáltal a talaj javítására. Ezen a munkagépen olyan ekefejek vannak, melyek váltakozó munkamélységben, a művelt réteg alatt szántanak, minden második barázdában olyan réteget képezve, amit humuszban gazdag feltalaj tölt meg. A ZALF által végzett korábbi kísérletek elemzése azt mutatta, hogy az ilyen módon bedolgozott humusz több mint fele megmarad, így biztosítva a CO2 hosszú távú raktározását a talajban.

A mélyebb, humuszban szegény talajrétegek, melyek a szántással a felszínre kerülnek a művelet során, a feltalajjal összekeveredve új, humuszban gazdag feltalajt hoznak létre néhány év leforgása alatt, ahogy a növényekből a szén a talajba kerül. Összességében az ilyen módon művelt talajok humusztartalma nő, és a talaj termékenysége javul. Ugyanakkor ez a fenntartható talajjavítás új üzleti modellt teremt a szénmegkötő gazdálkodás formájában.

LEMKEN eke szénmegkötő gazdálkodáshoz
LEMKEN eke szénmegkötő gazdálkodáshoz

Nagyobb termés, bevételi forrás

A tömörödött rétegek feltörése, a humuszban gazdag feltalaj alsóbb rétegekbe történő leforgatása lehetővé teszi a növények gyökereinek mélyebb talajrétegekbe  hatolását. Így hozzáférést biztosít az itt raktározott vízhez és tápanyagokhoz. Ez a módszer már az első évben is akár 5%-kal képes a terméseredményeket növelni. Ezt a hatást már az 1960-as és 1980-as években felismerték, és a ZALF közelmúltban végzett szántóföldi kísérletei megerősítették. A módszer a fő művelési irányra átlósan megismételhető 5-10 év elteltével. A fenti előnyökön túl ez az új szénmegkötő gazdálkodási technológia új bevételi forrást teremt a gazdálkodóknak a CO2 kvóták kereskedelmének formájában.

A jövőben a CO2 kibocsátásra kivetett potenciális adók ezzel elkerülhetők, és javul a mezőgazdaság üzleti versenyképessége. Egy iQblue connect modullal párosítva a LEMKEN szénmegkötő gazdálkodásra alkalmas ekéje, mely kipróbált és bevált LEMKEN ekéken alapszik, képes lesz terület-specifikus művelési adatok gyűjtésére. Ezzel pontosan dokumentálható lesz a létrehozott humuszos rétegek mélysége és helyzete. Ez az új eke 2024 közepén lesz megvásárolható.

Lemken