fbpx

KIVÁLÓ MALOMIPARI TULAJDONSÁGOKKAL RENDELKEZŐ, ADAPTÍV ŐSZI BÚZA VONALAK ELŐÁLLÍTÁSA

Írta: - 2014 december 15.

A nagyszámú hazai őszi búza fajta világszínvonalú, azonban a szélsőséges időjárási körülményekhez való alkalmazkodás kulcskérdés a fajták, vonalak tekintetében. Jelen projekt célja jó adaptív képességű őszi búza vonalak előállítása. Az adaptív képességlehetővé teszi az extenzívebb környezetben történő termelést, illetve a megfelelő rezisztenciális tulajdonságok csökkentett vegyszerfelhasználást eredményezhetnek. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg 300.155.438 Ft támogatással, a FITT AGRO Kft. és a Debreceni Egyetem konzorciumában.

Hazánk természeti adottságai kiválóak a kalászos növények termesztéséhez. A XX. század első felében termesztett magyar búza fajták kiváló és stabil minőségükről váltak híressé, ugyanakkor a 70-es években e fajták kikerültek a köztermesztésből a termesztéstechnológiai igények változása miatt. Az utóbbi időszak szélsőséges időjárási körülményei viszont rávilágítottak arra, hogy az eredményes gazdálkodás kulcsa az adaptációs képességben rejlik. Ezért cél jelen pályázati projektben olyan őszi búza vonalak előállítása, melyek extenzív körülmények között is stabilan termeszthetőek.

Az őszi búza nemesítésével Magyarországon több kutatóintézet és nemesítő foglalkozik. A nemesítési célkitűzések között egyre fontosabb az extenzív körülményekhez való alkalmazkodó képesség mellett a kiváló minőség. Az utóbbi időben egyre nagyobb területeken megjelenő ökológiai termesztési rendszerek számára is rendelkezésre kell, hogy álljon olyan búza fajta, mely kiváló bokrosodó képességével jó gyomelnyomó képességet biztosít, így szükségtelenné teszi a gyomirtás alkalmazását. Az öko szemléletű termelés másik sarokpontja a betegségekkel szembeni megfelelő tolerancia. Nemesítési célkitűzésünk ezen komplex tulajdonságcsoport együttes megjelentetése több extenzív típusú, és jó malmi tulajdonságokkal rendelkező vonal előállítása. A vonalak sütőipari tulajdonságainak köszönhetően várhatóan speciális malmi felhasználásukra is lehetőség nyílik.

A pályázat konzorciumban kerül kivitelezésre, a FITT AGRO Kft. mezőgazdasági technológiai kutatásokkal foglalkozik, konzorciális partnere pedig a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Központja, amelynek az oktatás melletti kutatási tevékenysége felöleli az agrárgazdaság teljes vertikumát. A konzorciumi együttműködés keretein belül cél olyan őszi búza vonalak előállítása, melyek a hagyományos magyar genetikai alapokon nyugszanak, ugyanakkor megfelelő adaptív képességgel jellemezhetők stabil sütőipari paraméterek mellett. Ennek érdekében kíván a partnerség létrehozni egy olyan perspektivikus vonalakat, amelyek a későbbiekben nemesítési bázist jelenthetnek. Az alapkutatási tevékenység kiterjed a nemesítői, labor- és szántóföldi tevékenységekre egyaránt.

További információ:

FITT AGRO KFT.

Cím: 4700 Mátészalka, Hild János park 2. fszt. 1.

E-mail: [email protected]

Telefon +36/30-900-4805