fbpx

SAATEN-UNION őszi kalászosok – 2014-ben is több termés, nagyobb termésbiztonság

Írta: - 2014 december 17.

Lassan már meglepetést sem okoz a növénytermesztők számára az évjárat szélsőségessége. Egy újabb különleges év, amely sokadik volt a sorban. Valószínűleg a jövő év sem alakul majd gyökeresen másként.

Az éghajlat változása, a növekvő népesség élelmiszerellátásának biztosítása olyan új fajtákat igényel, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressz-tűrés és magasabb szintű betegség ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer-, a takarmány és az energetikai célú alapanyagot. Természetesen a jövedelmezőség szem előtt tartásával, ami egyet jelent a fejlesztéssel, az innovációval. E téren a SAATEN-UNION kalászos gabona nemesítői mindig is az élen jártak.

A SAATEN-UNION nemesítőinél már jó ideje a termésbiztonság, az ökológiai alkalmazkodó képesség és a stressz-tűrés a meghatározó szelekciós kritériumok. Célkitűzésünk, hogy a széleskörű genetikai változatosságot a lehető leggyorsabb nemesítési és biotechnológiai eljárásokkal „rögzítsük” fajtáinkba. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsan tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre. Emellett a SAATEN-UNION az elmúlt időszakban jelentősen kibővítette európai vizsgálati hálózatát azzal a céllal, hogy valamennyi ígéretes fajtajelöltje a lehető legszélesebb körű stressz-vizsgálaton igazolja alkalmasságát. Ezáltal sikerült idén is olyan gabonafajtákat ajánlani a hazai termelők számára, melyek széles agro-ökológiai alkalmazkodó képességgel és betegség ellenállósággal, valamint jó állóképességgel biztosították a jövedelmező termesztést, a gyorsan változó körülmények között is. Ezeket a tapasztalatokat erősítik meg az őszi kalászosok vetőmagpiacának idei visszajelzései.

Prémium malmi búza kategóriában GENIUS fajtánk további előretörése tapasztalható, köszönhetően a nagy termés és kiváló minőség egyedülálló kombinációjának és stabilitásának. A hosszabb piaci múltra visszatekintő MULAN és CHEVRON fajtáink vetőmagjára is jelentős termelői igények mutatkoztak, így már egészen korán a vetőmagkészletek elfogyásáról kellett tájékoztatni partnereinket.

LENNOX járóbúzánk a hagyományos fajtákhoz képest egyértelmű terméstöbbletet mutat a megkésett vetésekben, ezért idén igazi slágertermékké vált, köszönhetően rendkívül széles vetésintervallumának.

Az utóbbi évek szélsőségesen váltakozó, hol forró és aszályos, hol rendkívül csapadékos évjáratai, valamint a gombafertőzésekkel és csapadékos betakarítási időszakkal terhelt idei év után bátran kijelenthetjük, búzafajtáink eredményei egyértelműen cáfolják azokat az előítéleteket, miszerint a nem helyben nemesített fajták nem lennének alkalmasak a magyarországi termesztésre. Éppen ellenkezőleg: a köztermesztésben a meghatározó versenytárs fajtákkal szemben egyértelmű termésfölényt, lényegesen jobb betegség-ellenállóságot, valamint nagyobb termésbiztonságot és minőségstabilitást igazolt a SAATEN-UNION genetika.

A következő évek újdonságaival folytatódik azon SAATEN-UNION búzák köztermesztésbe vonása, melyek egyesítik magukban a nagy termőképesség és termésbiztonság, valamint a megbízhatóan jó malmi minőség kritériumait. Őszi búza portfóliónk további erősödését biztosítja a középkorai éréscsoportban megjelenő, magas minőséget biztosító, szálkás CH COMBIN.

A legújabb, hazai állami elismerésben részesült ORTEGUS és FRANZ fajták mellett a hivatalos kísérletekben kiválóan teljesítő ATTRAKTION és RUMOR biztosítják, hogy a jövőben is kiemelkedően magas genetikai értékű fajták tegyék teljessé őszi búza kínálatunkat.

Külön említést érdemelnek hibridbúzáink, melyek előnyeit a köztermesztés igazolta vissza 2014-ben is. Vezető hibridünk, a HYSTAR vetésterülete tovább növekedett, és a hibridbúzákkal bevetett terület összességében is szignifikáns emelkedést mutat. A több mint harmincezer hektáros vetésterület jelzi a hibridbúzákban megmutatkozó heterózis-hatást és a hagyományos fajtáknál nagyobb stressz-tűrésüket. Fejlesztéseink következő szakaszát mutatja új hibridjeink jelentős területen történő elvetése, melyek hagyományos fajtákkal szembeni teljesítménye még szembetűnőbb. A HYFI, a HYBIZA és a HYWIN hibridek alkotják azt az új generációt, mely a már közkedvelt portfóliót (HYSTAR, HYTECK, HYXTRA, HYXPRESS, HYLAND) kiegészítve tovább erősítheti a hibridbúzák népszerűségét. Mindemellett elindítottuk azokat a szántóföldi projekteket is, amelyekre alapozva belátható időn belül megkezdődik a hibridbúzák széleskörű hazai vetőmag-előállítása.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek. Őszi árpában a LAVERDA évek óta vezető fajtának számít, és ezt a pozícióját tovább erősítette 2014-ben. Eközben a feltörekvő ANTONELLA fajtánk is szorosan felsorakozott mögé. Az elkövetkezendő évek igazi „nagyágyúja” lehet SU ELLEN fajtánk, melynek megjelenése Európa-szerte biztosítja a termelők számára, hogy a korszerű agrotechnika és a legújabb genetika kombinációjával kiváló terméseredményt és magas jövedelmezőséget érhessenek el.

TULUS nevű tritikálé fajtánk szaporító területének jelentős növekedése mellett arról is beszámolhatunk, hogy az új generációt képviselő SU AGENDUS fajtánk jövő évi piaci bevezetését kimagasló teljesítménnyel, valamennyi versenytársát megelőzve alapozta meg a hivatalos kísérletekben.

Az őszi rozs iránti érdeklődést a hibridrozsok új generációjának megjelenése, a SAATEN-UNION turbó hibridek köztermesztésbe vonása élesztette újra. 2012-ben a SU MEPHISTO és a SU PHÖNIX rozs hibridekkel jelentünk meg, amelyek szintén ígéretes jövő előtt állnak.

A rozs hibridek bevezetése óta eltelt néhány év üzemi tapasztalatai és a legújabb hivatalos kísérleti eredmények szintén azt jelzik, hogy őszi rozsban is kézzelfoghatóvá váltak a kalászosok hibridizációjának előnyei.

A SAATEN-UNION őszi kalászos fajták és hibridek fejlesztésének célja jövő évben is a következő: Több termés, nagyobb termésbiztonság. Még változó, sokszor szélsőséges körülmények között is.

Blum Zoltán
ügyvezető igazgató

SAATEN-UNION Hungária Kft.

www.saaten-union.hu