fbpx

Az ökológiai gazdálkodásban használható legmodernebb eszközök

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 21.

Az ökológiai gazdálkodásban érintett valamennyi szereplő számára biztosít megjelenési, találkozási és tudásátadási lehetőséget a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia.

Robot
Autonóm mezőgazdasági munkagépek is helyet kapnak a kiállításon

A rendezvény egyik kiemelt eleme a gyakorlati gép- és fajtabemutató

Az – immáron negyedszer megrendezésre kerülő – ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és stratégiai partnereik közös szervezésében jön létre. A kiállításnak Hajdúnánás–Kendereskert ad otthont 2023. szeptember 8.-án és 9.-én. Mindkét nap szakmai programok széles választéka várja az ökológiai gazdálkodásban érdekelt, abban elkötelezett gazdálkodókat.

A rendezvény szervezői számára mindig is fontos volt, hogy a napjainkban elérhető tudást, technológiákat a gyakorlatban is megismerhessék az érdeklődő szakemberek; ennek érdekében demonstrációs terület – melynek előkészítése javában zajlik – is rendelkezésre áll majd. Ezen az ökológiai gazdálkodásban használható legmodernebb eszközök kerülnek bemutatásra, a klasszikus gyomfésűk, küllőskapák, kultivátorok mellett több autonóm robot is. A demóterület nem csak a programban jelölt időpontokban, hanem a kiállítás két napja alatt folyamatosan várja az érdeklődőket.

A zöldtrágyázás, illetve a takarónövényekkel kapcsolatos kérdések egyre inkább foglalkoztatják a gazdálkodókat, hiszen a talajra és növényre gyakorolt jótékony hatása mellett az uniós Közös Agrárpolitika idéntől életbe lépett új támogatási rendszere is hangsúlyt fektet a témára. Több mint 20 fajta többkomponensű keveréket tekinthetnek meg a résztvevők az expón, és természetesen kapnak hozzájuk kapcsolódó szaktanácsadást.

Munkagépkapcsolatok a földeken
A demóterületek és az agrárgépek folyamatosan várják az érdeklődőket a kiállítás ideje alatt

Az elmúlt években jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont terület

Akik ebben a szellemiségben tevékenykednek, tudják, hogy az ökológiai gazdálkodás olyan gazdálkodási és élelmiszer-előállító rendszer, amely korlátozza a szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák, valamint a mesterséges hozamfokozók használatát. Mindemellett kiemelten figyel a korszerű állatjóléti elvárásokra, a természeti környezet megóvására és a fenntarthatóságra.

Az elmúlt években hazánkban jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont ellenőrzött terület és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma. Míg a ’90-es évek elején 8000 hektáron termeltek biotermékeket, addig a 2000-es években az ökológiai gazdálkodásba bevont terület több mint 147 000 hektárra növekedett. Majd 2012 és 2019 között több mint kétszeresére (132%-kal), 5,71%-ra emelkedett a hazai ökológiai ellenőrzés alá tartozó területek részaránya, ezzel Magyarország érte el a harmadik legnagyobb léptékű fejlődést az uniós tagállamok közül. Tavaly hazánkban mintegy 300 ezer hektáron folytattak ellenőrzött ökológiai gazdálkodást, aminek szerepe egyre fontosabbá válik a jövőben.

Ezen adatok is jól mutatják az ökológiai gazdálkodás jelentőségét, ahogy az önfenntartásét is, valamint a környezeti fenntarthatóság fontosságát a hazai mezőgazdaságban.

További információk a rendezvény webfelületén található. A kiállítás ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött, ami a NAK aloldaláról érhető el.

Forrás: Közös sajtóközlemény