fbpx

Hogy hasznosul a termőföld? – elrendelték az ellenőrzést

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 01.

A 2023. évi határszemle ellenőrzések végrehajtását elrendelte az Agrárminisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztálya. A súlyos gyomosodás, a nem megfelelő hasznosítás, az engedélynélküli igénybevétel földvédelmi bírsággal szankcionálható.

Mezőgazdasági munka
Ellenőrzik a termőföldeknek a művelési ágaknak megfelelő termeléssel történő hasznosítását (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Szőlő és ültetvények esetében elvárt a tényleges hasznosítás

A határszemle ellenőrzés elsősorban a termőföld védelméről szóló 2007. CXXIX. törvény vonatkozó rendelkezései alapján a termőföldeknek a művelési ágaknak megfelelő termeléssel hasznosítására, illetve a termelés folytatása nélkül – a talajvédelmi előírások betartása mellett – a gyomnövények megtelepedésének és terjedésének megakadályozására irányul. A vagylagos módon történő teljesítés azonban a szőlő és gyümölcsösök kapcsán nem működik, ugyanis ezeken a területeken kizárólag a művelési ágban meghatározott termeléssel valósulhat meg a hasznosítás. Ellenőrzésre kerül továbbá az ideiglenes és mellékhasznosítási kötelezettség is.

Az agrártámogatást igénylők részére hangsúlyozandó, hogy a támogatás szempontjából a szántó és gyepterületek akkor támogathatók, ha mezőgazdasági termelés hiányában sem áll fenn a terület nagymértékű, súlyos lágyszárú, illetve maradandó fás szárú gyomosodása.

A mulasztás, illetve az engedély nélküli igénybevétel bírsággal sújtható

A határszemle ellenőrzések továbbá kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint a művelési ágak természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is.

A hasznosítási kötelezettségek elmulasztása, termőföld engedély nélküli igénybevétele földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után.

Az illetékes tárca konkrét felhívása megtekinthető a kormányzati portál dokumentumtárában, vagy akár le is tölthető.

Forrás: Agrárminisztérium