fbpx

Nagyon fáj a gazdáknak, traktoros tüntetés a fővárosban

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 18.

„Átléptük a gazdák fájdalomtűrő képességét”, mondja a mezőgazdasági miniszter.

Óriási gazdatüntetés

Hétfőre óriási gazdatüntetést szerveztek német gazdák, gazdaszervezetek. A traktorokkal érkezőket a berlini Brandenburgi kapu elé várják a szervezők. Azt a törvénytervezetet bírálják, amely kezdeményezi a gázolaj-visszatérítés, illetve a traktorok gépjárműadó alóli mentességének felszámolását. Az áruszállítás és a mezőgazdaság a gázolaj legnagyobb felhasználói. A mezőgazdaság és az erdészet támogatásának egyik formája, hogy a gázolaj jövedéki adójából visszatérítést kérhetnek a gazdálkodók. (Hazánkban éves szinten hektáronként legfeljebb 97 liter gázolaj jövedéki adójának 82%-a igényelhető vissza a gázolaj- vagy bérmunkaszámla alapján, emlékeztet laptársunk.) A traktorok üzembentartóit ott gépjárműadó sem terheli – most még.

német gazdatüntetés
Fotó: Ingo Janssen/Bild; dpa/Fabian Sommer

Ritkán tüntetnek, de akkor baj van

A tiltakozó akciók közvetlenül azután kezdődtek el, hogy a kormány szerdán bejelentette: ezeket az adókedvezményeket el akarja törölni a mezőgazdaságban. A gazdák úgy látják, a kormány a költségvetési lukakat az ő kárukra akarja befoltozni, és attól tartanak, hogy ezzel a versenyképességük lényegesen romlana az EU-ban.

A MezőHír megjegyzi, hogy németek ritkán tiltakoznak hangosan, általában sokkal lojálisabbak „a központi iránymutatásokkal” szemben, mint a franciák vagy éppen a hollandok. Ha ők tüntetni kezdenek, annak mindig komoly oka van. Ebben az értelemben nyilatkozik a német mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir is, aki szerint túllépnék a gazdák fájdalomküszöbét ezzel a törvénymódosítással.