fbpx

Érdemi felülvizsgálat nélkül is adtak ki tanúsítványt

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 24.

A legsúlyosabb hiba: érdemi felülvizsgálat nélkül adták ki a tanúsítványt és az igazoló matricát a növényvédelmi gépek ellenőrzésére szakosodott állomáson. Gyakran előfordult, hogy nem, vagy csak részben, pontatlanul hajtották végre az adminisztrációs kötelezettségeiket a vizsgálatot végző szervek.

Permetező, szórófejek

A modern mezőgazdaság jellemzői a precíziós technológia és a digitalizáció, ennek minden munkagépnek meg kell felelnie (Fotó: Horizont Média Archívum/Barna Ferenc)

A használatban lévő növényvédő gépek időszakos műszaki felülvizsgálata 2019 júliusától kötelező

A Nébih 2021 májusában megkezdte a felülvizsgáló állomások tevékenységének célzott ellenőrzését. Az ellenőrzés tárgyát a felülvizsgáló állomások tevékenysége képezte, hogy a vonatkozó jogszabályban foglaltakat mennyire tartják be, illetve annak milyen szinten szereznek érvényt. Ez a vizsgálat nem egy egyszerű beállítás, kalibrálás, sokkal több annál, ezért is kötött a megfelelő technikai felkészültséghez az ellenőrzés jogosultsága a felülvizsgáló állomások esetében.

Tizenkilenc felülvizsgáló állomás helyszíni ellenőrzését hajtották végre a május és november közötti időszakban. Kockázatbecslés alapján olyan állomásokat vontak ellenőrzés alá, melyek korábban több mint 300 db permetezőgép műszaki felülvizsgálatát végezték el, vagy termelői visszajelzések alapján visszásságok merülhettek fel a tevékenységükkel kapcsolatosan.

Feltárt hiányosságok:

  • A legsúlyosabb probléma az volt, mikor érdemi felülvizsgálat nélkül történt tanúsítvány és igazoló matrica kiadása.
  • Az ellenőrzött állomások gyakran nem, vagy csak részben tettek eleget adminisztrációs kötelezettségeiknek.
  • A mérések több esetben nem voltak elég alaposak, a rögzített eredmények sablonosak, egyformák voltak, előre rögzítették azokat.
  • Volt olyan állomás, ahol az előírt vizsgálatokat nem mind végezték el, azok köre hiányos, minősége esetenként megkérdőjelezhető, így megalapozottság nélkül adtak ki tanúsítványt.

Az ellenőrzést végző vállalkozások száma csökken, mivel az előírt vizsgálatok sokkal többet takarnak, mint egy felszínes megtekintés és tanúsítvány kiállítása.

Több állomás esetében a súlyos hiányosságok miatt visszavonták a vizsgáztatási jogot.

Bírság kiszabására is sor került, melynek mértéke több milliós nagyságrendű, pedig nem a jogszabályban meghatározottak felső határát alkalmazta az illetékes hatóság.

Továbbképzésen dolgozzák fel a tapasztaltakat a jó gyakorlat kialakítása érdekében

Az ellenőrök tapasztalataikat egy, a felülvizsgáló állomások részére szerveződő továbbképzésen megosztják a résztvevőkkel, hogy a hibákból tanulva a legmagasabb színvonalú szolgáltatást tudják nyújtani a gazdálkodók számára, ezzel hozzájárulva a környezeti és élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentéséhez.

A mezőgazdaságban alkalmazott permetezőgépek felülvizsgálatára szükség van. Az állomások rendelkeznek azokkal a technikai feltételekkel, melyek biztosítják a permetezőgépek megfelelő ellenőrzését, hogy rendeltetésszerűen működjenek. Amennyiben már olyan probléma áll fenn, melyet az üzemeltető is szemmel érzékel, akkor már nagyon nagy baj van, azzal a géppel munkát végezni nem szabad.

A jogszabály olyan paraméterek vizsgálatát írja elő, melyre csak erre felkészült, jogosult, megfelelő technikával felszerelt állomás tud végrehajtani. Ez feltétele a megfelelő munkának, mely a környezeti terhelést is csökkenti, illetve a gazda szempontjából is fontos, mivel hatékonyabb lesz a munka és költségkímélőbb is, mivel kevesebb szer kerül felhasználásra a jól működő gépeknek köszönhetően.

A Nébih szakemberei 2022-ben is folytatják a helyszíni ellenőrzéseket, amelyek megvalósulhatnak előzetes bejelentést követően telephelyen vagy előzetes bejelentés nélkül felülvizsgálati helyszínen is.

Permetező, szórófejek

A mezőgazdasági termelő zsebén fogja érezni, ha a felülvizsgálatot végző állomás munkája megfelelő (Fotó: Horizont Média Archívum/Barna Ferenc)

A Nébih felhívja a géptulajdonos-termelők figyelmét arra, hogy jogszabály írja elő a használt növényvédő gépek rendszeres időközönként történő műszaki felülvizsgálatát, és ez a kötelezettség a tulajdonost terheli.

Forrás: Nébih

Barna Ferenc