fbpx

Hentes vagy pék? Ez alapján lehet dönteni

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 08.

Az agrárium szakmáit bemutató kiadvány jelent meg, mely segíti az érdeklődők, az általános iskolai tanulók és szüleik, valamint az átképzésen gondolkodók eligazodását.

„Agrárszakma iránytű 2020” címmel készített kiadványt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mely az új szakképzési rendszer keretében kialakult szakmastruktúrát, a mezőgazdasági és élelmiszeripari képzéseket mutatja be.

 

Hentes
A szakma szemléletes bemutatása (Fotó: Agrárszakma iránytű)

 

A nyomtatvány célja:

Minél több fiatallal, illetve pályamódosítást tervezővel megismertetni az agrár szakmastruktúrát, képzéseket. Segíteni az érdeklődők, az általános iskolai tanulók és szüleik, valamint az átképzésben gondolkodók eligazodását, pályaválasztását.

Az ideális karrierút kiválasztását megkönnyíti a tájékoztató füzet, mivel az agrárszakmákat – ágazatok szerint csoportosításban – rövid és közérthető formában mutatja be.

 

Pék és borász
A szakma szemléletes bemutatása (Fotó: Agrárszakma iránytű)

 

Az elektronikus nyomtatvány külön fejezetet szentel az élelmiszeripar -; a környezetvédelem és vízügy; valamint a mezőgazdaság és erdészet ágazatnak.

Az előszóban Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szólítja meg az érdeklődőket: „A megújuló szakképzés lehetővé teszi, hogy a fiatalok a céljaiknak és képességeiknek legmegfelelőbb szakmai tudást sajátíthassák el, mellyel a munkaerő ­piacon is versenyképesek lehetnek.”

Amennyiben valaki kedvet kap valamely szakmához, és további részletesebb információkat szeretne, az Innovatív Képzéstámogató Központ weboldalán tájékozódhat.

A NAK kiadványa a közeljövőben nyomtatásban is megjelenik, és elérhető lesz a kamara képzési referenseinél is.

 

Kertészet
A szakma szemléletes bemutatása (Fotó: Agrárszakma iránytű)

 

Az új képzési rendszer

A szakképző intézményekben a szakmaválasztásra az ágazati alapoktatást követően kerül sor. A gyakorlati ismereteket duális partnereknél, cégeknél sajátíthatják el a fiatalok.

A technikumi képzés a gimnáziumi és a szakirányú oktatás ötvözete. Az ötéves képzés végén egyszerre kaphatja kézhez a tanuló az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, sőt, nyelvvizsga megszerzésére is van lehetősége.

A szakképző iskolában három év alatt szerezhetnek szakmát a tanulók.

A szakképzésben a tanulmányi eredménytől függően ösztöndíj jár a tanulónak. A megújuló szakképzés lehetővé teszi, hogy a fiatalok a céljaiknak és képességeiknek legmegfelelőbb szakmai tudást sajátíthassák el, mellyel a munkaerő-piacon is versenyképesek lehetnek.

A tájékoztató füzet ingyenes, letölthető a NAK internetes portáljáról.

Forrás: NAK, sajtóközlemény