fbpx

Czerván: új elemek az uniós támogatási rendszerben a jövő évtől

Írta: - 2014 augusztus 15.

Czerván: új elemek az uniós támogatási rendszerben a jövő évtőlBudapest, 2014. augusztus 14., csütörtök (MTI) – Új elemek jelennek meg a mezőgazdaság uniós támogatási rendszerében a jövő évtől – közölte Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Az államtitkár jelezte: a forrásfelosztás elvei változnak meg a rendszerben. Így az alaptámogatás és a zöldítés együttesen teszik majd ki a mostani területalapú támogatás összegét. (A hektáronkénti 226 euró, árfolyamtól függően 68-70 ezer forint.) Az alaptámogatás az eddigi területalapú támogatáshoz lesz hasonló, míg a zöldítés keretében plusz feltételeket kell teljesíteniük a gazdálkodóknak.

A fiatal gazdálkodók külön támogatása is a közvetlen támogatási elemek között jelenik majd meg, bizonyos feltételek teljesítése esetén. Emellett a termeléshez kötött támogatásokra felhasználható forrás összege szintén jelentősen emelkedik.

Így az érzékeny ágazatok támogatására ugyancsak több pénz fordítható: az állattenyésztésre – főként a kérődzőkre -, valamint a zöldség-gyümölcságazat fejlesztésére. Ez a közvetlen támogatási forrásösszeg évente – 2020-ig – 60,5 milliárd forintot tesz ki. A munkaigényes és érzékeny ágazatokra 52,4 milliárd forint, míg a fehérje növények termesztésének támogatására 8,1 milliárd forint költhető.

Az uniós rendszert kiegészíti még a nemzeti költségvetés, amelyből azokat a területeket lehet anyagilag segíteni, mint például a sertés-, továbbá a baromfiágazat. Ezek ugyanis nem támogathatók termeléshez kötötten – közölte az államtitkár.

MTI 2014. augusztus 14.