fbpx

Vajon miért lódulnak meg az élelmiszerárak…?!

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 08.

Lendületben az élelmiszerárak: az átlagos csaknem 7 százalék mögött van termékcsoport, ami sokéves rekordot döntött novemberben.

 

6 éve a legmagasabb

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) novemberre az előző havitól átlagosan 4, a tavalyi őszhöz mérten viszont már 6,5 pontos emelkedést mért a teljes élelmiszerár-indexe (FFPI) terén. Ez az emelkedés nemcsak a legnagyobb havi emelkedést jelentette 2012 júliusa óta, hanem azt is eredményezte, hogy az index 2014 decembere óta a legmagasabb szintet érte el.

 

elelmiszerarak
Ötödik hónapja erősödik a kalászosok piaca

 

Minden termékkör

Ezúttal ráadásul az összes termékcsoport ármutatója növekedésben van. A gabona-árindexe novemberben átlagosan 114,4 pontot ért el (+2,5 százalék októberhez és 20 százalék tavaly novemberhez mérten. Az ötödik hónapja tartó erősödés mögött a búza exportpiaci növekedése mellett az argentin terméskilátások csökkenése állhat. Drágul a kukorica is, miután Kína nagy támogatásokat fordít a vásárlásra. Közben nőtt a takarmányárpa és a cirok ára is. Szerényebbet mozgott a cukor ármutatója. A bő 3 százalék mögött a globális kereskedés és a termelési hiánnyal kapcsolatos előrejelzések állnak.

 

elelmiszerarak
Sokéves rekord az olajnövény-árindexekben (Fotók: Horizont Média/archív)

 

A kőolaj is besegített

A legmarkánsabb növekedést a növényolaj-árindex csaknem 122 pontos növekedése hozta, ami egy hónap alatt 15 pontot nőtt, és a legmagasabb szinten áll az utóbbi 7 évben. Ezt elsősorban a pálmaolaj mellett az olajosmag-piacok konjunktúrája hajtja, illetve a globális készletek szűkülésének kilátásai. A FAO szerint a szilárd kőolajárak is támogatták a növényi olaj árát.

 

elelmiszerarak
Szerényebb, de tartós a hús-termékkör áremelkedése

Húspiacok világszerte

A  FAO tejipari indexe novemberben átlagosan bő 105 pont volt, ami szerény 0,9 pontos emelkedés, és főleg a vaj- és sajtárak támogatták, amelyekre nő a globális kereslet, illetve kihat rá az európai tejtermelés szezonális mélypontja. Ugyancsak szerény a húsár-index novemberi emelkedés (0,8) pont. A világszervezet szerint a marhahús nemzetközi ára négyhavi csökkenés után emelkedett a kínai kereslet és az óceániai régió igényeire reagálva. A sertéshús ára enyhén kompenzált Kína vásárlásai révén, és az árakra hat az is, hogy Németország és Lengyelország továbbra sem exportálhat a térségbe az afrikai sertéspestis miatt.