fbpx

Támogatások, projektmegvalósítás 2022-ben

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 20.

Pályázatok, projektek, a banki finanszírozás gyakorlati tapasztalatai és buktatói – sokakat érintő és nagy érdeklődést kiváltó témával foglalkozott az Agárszektor Konferencia 2021 első napjának egyik kerekasztal-beszélgetése.

 

Kerekasztal-beszélgetés
Régi és új támogatások jellemzik majd a következő pályázati időszakot (Fotó: Agrárszektor Konferencia 2021)

 

Új pályázatok, új lehetőségek

Új KAP, új nemzeti stratégiai terv: régi, ismétlődő, valamint új támogatások jellemzik majd a következő pályázati időszakot. A sikeres agrártámogatási projektek megvalósítsanak számos buktatója van, az elmúlt évek tapasztalataira építhetünk, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a változásokat sem.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián megrendezett kerekasztal-beszélgetésén államigazgatási és finanszírozási szakértők elemezték a legjellemzőbb nehézségeket, megfogalmazták a tanulságokat, de előre is néztek a jövőbe a támogatási pályázatok témájában.

A beszélgetésben részt vettek Balczó Barnabás vezérigazgató (MFB Invest Zrt.), Bűdi Károly termelésirányító (Agro-Tár Kft.), Kovács Zoltán MBA ügyvezető igazgató (Rekontir Cégcsoport), Laurinyecz Anita igazgató (UniCredit Bank Hungary Zrt., Agrárfinanszírozás, Európai Uniós Kompetencia Központ és Közszféra Finanszírozás), Leskó Tamás üzleti ügyvezető igazgató-helyettes (Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány), Viski József helyettes államtitkár (Agrárminisztérium) Soltész Gergő elnök-tulajdonos (Ostorosbor Pincészet Zrt.) moderálása mellett.

 

Tovább tart a pályázatdömping

A vállalkozásoknak élniük kell az új pályázatokkal, ha versenyben szeretnének maradni – ehhez azonban egy idő után kevés lesz a hitel, a hitelhez ugyanis önerőre is szükség van, ami esetenként akár 50% is lehet – mondta Balczó Barnabás vezérigazgató.

Laurinyecz Anita kiemelte, hogy a fejlesztési projektekben is előtérbe kerültek a zöld és fenntarthatósági szempontok, a Vidékfejlesztési Program (VP) közel fele fejlesztési pénz lesz, illetve, a VP-n belül mintegy 30 százalék lesz a „zöld” kifizetés.

Az igazgató asszony szerint az önerő biztosítása nem okozhat gondot. Figyelembe kell venni, hogy a VP-projektek csak korlátozottan kombinálhatóak a KAVOSZ Agrár Széchenyi Beruházási hitellel. Az infláció és a kamatok emelkedő trendben vannak, ettől függetlenül javasolt megoldani a finanszírozást. A bankkal minél előbb el kell kezdeni tárgyalni, nem érdemes kivárni, a folyamatot gyorsítani kell.

 

A bírálati folyamaton gyorsított a szaktárca

Hatalmas lehetőségek a mezőgazdasági vállalkozók számára a támogatási felhívások – mondta Viski József helyettes államtitkár.

A korábbi bírálati folyamatot gyorsították, a rendszer stabilizálásával segítették a projekt tervezést. Egy átlagos kérelem esetében 4-5, a kisebb projekteknél akár 3-4 hónap az elbírálási idő.

„A tavalyi állattenyésztési és kertészeti pályázatok esetén 20 milliárd forint kifizetést tudtunk teljesíteni, az átlagos ügyintézési idő pedig 50 nap volt. Karácsony előtt pedig még 100 milliárdnyi döntés fog megszületni” – mondta az államtitkár.

 

Laurinyecz Anita
A Vidékfejlesztési Programokban nagy hangsúlyt fog kapni a „zöld” projektek (Fotó: Agrárszektor Konferencia 2021)

 

A gazdáknak volt idejük megtanulni, mi kell a sikeres pályázathoz

Bűdi Károly termelésirányító szerint az elmúlt 10-15 évnek elegendőnek kellett lennie ahhoz, hogy a mezőgazdaságban dolgozók „megérjenek” arra, hogy pályázzanak. Sok a felhívás, ezért folyamatosan készen kell állni a gazdáknak, legyenek terveik, jövőképük.

A szakember szerint gond az egyes pályázatoknál, hogy nehéz végigvinni a folyamatokat, hiszen „egyszerre szakad minden a gazdák nyakába”. Erre jó példa a terménytárolók, szárítók, tisztítók és vetőmag előállító üzemek fejlesztésére kiírt pályázat.

Kovács Zoltán ezt megerősítve kiemelt, hogy a megfelelő szakértők elengedhetetlenek minden pályázat esetében. Egy gazda, vállalkozás vezetője nem érthez mindenhez; a pályázatírás és a projektmegvalósítás külön szakterület. Sok esetben a sikeres pályázat kulcsa a szakember segítsége.

Ami még szintén elengedhetetlen, az a hit, mivel, ha valaki nem hisz az elbírálás sikerében vagy nem is remél győzelmet, annak nem is érdemes semmilyen pályázatot sem benyújtani.

 

Forrás: Agárszektor Konferencia 2021
Összeállította: Barna Ferenc