fbpx

Állami támogatás műtrágyavásárlásra a gazdáknak

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 20.

A jövő évben állami támogatást biztosítanak a gazdáknak műtrágyavásárlásra a román hatóságok, miután a talaj tápanyagtartalmát növelő termékek jelentősen drágultak Romániban is, követve a nemzetközi piaci árakat.

A mezőgazdaságban szükség van a tápanyagpótlásra (Fotó: Azomures)

A költségvetésben megkapja a támogatás a megfelelő címet

Adrian Chesnoiu román mezőgazdasági miniszter szerint szükség van az állami támogatásra, hogy ne csökkenjen a termés jövőre. Azonban ez csak úgy lehetséges, hogy a mezőgazdasági termelők a megszokott mennyiséget használják a műtrágyából. Kidolgozás alatt levő, jövő évi állami költségvetés tartalmazni fogja ennek az intézkedésnek a költségeit is.

Ettől függetlenül elkezdte munkáját az a tárcaközi bizottság, melynek feladata, hogy az Európai Unió piacán kívüli országokból érkező műtrágyaszállítmányokat engedélyezze. Ezzel azt akarják elérni, hogy növeljék a kínálatot, amely jelenleg túl kicsi. A műtrágya ára pedig jelentősen, mintegy háromszorosára emelkedett.

A román műtrágyagyártás jövője

Románia legnagyobb műtrágyagyártója, a Marosvásárhely külterületén működő Azomures termelését ideiglenesen leállítja december közepétől a magas energiaárak miatt, az újraindítás főként a földgáz árának alakulásától függ. Arra számítanak, hogy január és február kritikus hónapok lesznek a vállalkozás életében, azonban egyelőre nem bocsájtanak el alkalmazottakat.

A miniszter elmondta, hogy a szaktárca vizsgálja, hogyan akadályozhatja meg a műtrágyatermelés csökkenését. A mezőgazdaságért felelős minisztérium szerint a jövő évi termés akár 30 százalékkal is visszaeshet, amennyiben az agrártermelők nem használnak elegendő műtrágyát.

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc