fbpx

A vadászat sötét oldala – halált okozó veszélyeztetés

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 03.

Vád alá helyezték azt a férfit, aki 2020. májusában halált okozó vétlen lövést adott le a szabálytalanul tartott vadászpuskából, és ezzel gondatlanságból megsebzett egy helyi lakost, aki a sérülésben életét vesztette.

 

vadász baleset mezőgazdaságHalált okozó gondatlan veszélyeztetés, vadászbaleset miatt emeltek vádat (A fotó csak illusztráció, forrás: Pixabay)

 

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés

A fegyvertartási és vadászengedéllyel rendelkező vádlottat az egyik ismerőse hívta meg őzbakra vadászni, illetve kipróbálásra felajánlotta számára a körülbelül hat kilométer hatótávolságú vadászpuskáját – áll a vádiratban Martossy György, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség megbízott főügyészének közleményében.

Újfehértó határában a vádlott az álló gépkocsiból két lövést adott le egy őzbakra, de egyik lövés sem talált. A fegyver kibiztosítása közben a puska csövét a város lakott területének irányába tartotta és közben egy vétlen lövést adott le.

A kilőtt lövedék eltalálta az onnan 2161 méter távolságra, a családi háza udvarán tartózkodó sértettet. A lelassult és stabilitását vesztett lövedék olyan súlyosan megsebesítette a férfit, hogy kórházba szállítását követően meghalt, életét az idejekorán érkezett szakszerű orvosi ellátással sem lehetett volna megmenteni.

 

A főügyészség szerint a baleset oka: alapvető szabályok megsértése

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a szabályt, hogy a vadászlőfegyvert mindig úgy kell kezelni, hogy az még véletlen elsülés esetén se okozhasson személyi sérülést vagy anyagi kárt.

Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést és pénzbüntetést indítványozott. Az eljárás a Nyíregyházi Járásbíróságon folytatódik.

 

A mezőgazdaság minden területe elővigyázatosságot és szabálykövetést igényel, minden kapcsolt perifériában ott van a veszély, lapunk már többször felhívta a felelős emberi magatartás szükségességére a figyelmet.

 

Forrás: MTI