fbpx

ZANTARA: napfényt visz a termésébe

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 03.

Kalászosgabona-termesztésünk esélye az egészséges, megfelelő paraméterekkel rendelkező minőségi termény előállítása. Ehhez intenzív termesztéstechnológiára van szükség, amely magában foglalja a hatékony, korszerű fungicidek okszerű alkalmazását is. A Zantara, a Bayer kalászos gombaölő szere, a betegségek elleni kiváló védelem mellett egyedülálló módon hat a termést meghatározó élettani folyamatokra is, alkalmazása így garantálja a jó termést és a kiváló minőséget. Olyan gazdák véleményét adjuk közre, akik intenzív technológiájukban használják a készítményt.

Tátrai Ádám növénytermesztési és növényvédelmi főágazat-vezető, Balatonfői Zrt.

Cégcsoportunk 10 000 hektáron foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, a Balatonfői Zrt. ebből 6500 hektárt kezel. Klasszikus vetésforgóval dolgozunk: őszi búza, őszi árpa, tavaszi árpa, napraforgó, kukorica, őszi káposztarepce. Területeink Veszprém megye déli, dél-keleti részein fekszenek, de a Bakonyban is vannak földjeink.

Viszonylag nehezen művelhető barna erdőtalajainkon kizárólag forgatás nélküli talajművelést végzünk, így nagy hangsúlyt fektetünk a vegyszeres gyomirtásra. A kalászosoknál egyre komolyabb probléma az egyszikű gyomok, például a nagy széltippan terjedése, ami ellen már ősszel védekezünk. Emellett vadzabbal, ecsetpázsittal fertőzött területeink is vannak, veronikával és acattal pedig a teljes területen találkozunk. Ellenük a Bayer Jubileum Pro csomagja bizonyult hatásosnak. Az összeállítás 20 hektáron gyomirtásra (Sekator OD) és betegségek elleni védelemre (Falcon Pro), mintegy 6,6 hektáron pedig a rovarok ellen (Decis Mega) alkalmazható.

A Sekator OD készítményt 0,15 l/ha, a Falcon Pro szert 0,75 l/ha dózisban, megelőző jelleggel juttatjuk ki.

„A készítménynek erős preventív tulajdonságai vannak”

Mivel őszi sörárpával is foglalkozunk, különösen fontos a minőség. Ezért a gombabetegségek ellen a Bayer Zantara készítményét használjuk. Élettani, zöldítő hatása ugyanis érezhetően javítja a termés minőségét is. A készítményt évente 800-1000 hektáron, a zászlóslevél kiterülése után permetezzük ki második gombaölő szeres kezelésként. A dózis évjárattól függő, 1 vagy 1,25 l/ha. Cégünknél fontos szempont, hogy költséghatékonyak legyünk, ugyanakkor a nagyobb dózis mellett szól, hogy a zöldítő hatás ebben az esetben erőteljesebben jelentkezik. A Zantarával együtt általában piretroidot is kijuttatunk a területre, így egy menetben a vetésfehérítő ellen is hatékonyan védekezhetünk. Őszi búzában is használtunk már Zantarát egy szeptóriás évben, ahol szintén jól vizsgázott a két hatóanyag (50 g/l bixafén és 166 g/l tebukonazol). A készítménynek erős preventív tulajdonságai vannak, nálunk pedig ez elsődleges fontosságú.

Pájer Gyula ügyvezető, Recrea Kft.

Saját, bérelt, valamint szolgáltatott területünk összesen 1400 hektár, amelyen kukoricát, repcét, napraforgót, őszi búzát és őszi árpát termesztünk. Utóbbi kettőből vetőmagot is előállítunk, a közelmúltban pedig a precíziós gazdálkodás irányába indultunk el. Összességében jó adottságú, tolnai területen dolgozunk, a tavalyi aszályos év eredménye kukoricából 9 t, repcéből 4 t, búzából 7,2 t, árpából pedig 10 t lett hektáronként. Területeinken csak forgatás nélküli talajművelést végzünk, így a növényvédelemre nagy hangsúlyt fektetünk. Többek között ezért is használjuk a kezdetektől fogva a Bayer készítményeit. Nagyon jó a termékpaletta, kedvező az ár, és a minőségre sem lehet panasz.

Őszi búza esetében a Jubileum Pro csomagot vásároljuk, amit kora tavasszal juttatunk ki. A Falcon Pro és a Sekator OD gyomirtó szerekkel együtt lombtrágyát is permetezünk, de az első gombaölő szeres kezelést is el szoktuk végezni. A területeink jelentős részén a Zantara kerül ki a földekre. Nálunk évente két gombaölő szeres kezelés biztosan van, a harmadik időjárásfüggő. Az elsőt 2-3 nóduszos állapotban végezzük el. Ha előfordul valamilyen betegség, akkor azért, ha nincsen, akkor preventív jelleggel. A második kijuttatás a zászlóslevél kiterülése idején zajlik.

A Zantarát már a bevezetés éve előtt kísérleti jelleggel kipróbálhattuk, azóta minden évben jelen van a gazdaságunkban, jellemzően 1,25 l/ha dózisban juttatjuk ki. Már az első pillanatban meggyőzött a két hatóanyag (50 g/l bixafén és166 g/l tebukonazol), de számos más előnye is van. Nagyon jó például az esőállósága. Volt olyan évünk, amikor a permetezést után egy órán belül esőt kapott a táblánk, mégis kiválóan sikerült a Zantarás kezelés. Ha figyelembe vesszük, hogy a növényvédelmi költségünk nagyjából 25-30.000 Ft/ha, és minőségi búzát állítunk elő, akkor nem kérdés, hogy biztosra megyünk a kezelések számát és a dózisokat illetően is.

„Nagyon jó az esőállósága”

Bisztray Richárd főagronómus, növényvédelmi szakirányító, Dombegyházi Agrár Zrt.

Több mint 4000 hektáron gazdálkodunk Békés megyében, Dombegyháza és Battonya közelében. A terület egy része saját tulajdonú, egy részét pedig teljes integrációban műveljük. Jó talajadottságok között gazdálkodunk, a 40-45 aranykoronás területeken a hagyományos szántóföldi kultúrák mellett a többi között zöldborsót, mákot, ánizst, olykor édesköményt termesztünk. Gazdaságunk fontos része a sertéshízlalás is, 1200 kocát, illetve a szaporulatát neveljük.Őszi búzát összesen 1500 hektáron termesztünk; a technológiában fontos szerep jut a Bayer Jubileum Pro csomagnak, illetve más területeken a Prosaro készítménynek. A Jubileum Pro csomag gondoskodik a gyommentes állományról a Sekator OD-nek köszönhetően, a Falcon Pro a betegségmentes gabona egyik záloga, a Decis Mega pedig biztos támasz a rovarkártevők ellen. A Prosaro gombaölő szert a kalászbetegségek ellen használjuk hatékonyan.A hagyományos szántóföldi kultúrák között hangsúlyos szerep jut az őszi árpának, amelyet szeptember utolsó hetében vetünk. A rovarölő szeres csávázásnak köszönhetően az őszi-téli időszakban az árpa nálunk nem igényel növényvédelmet. A hóolvadás és a fagyok után, ha megfelelő a hőmérséklet, egy menetben juttatunk ki gyomirtó szert, illetve gombaölő szert. Ha szükség van rá, évjárattól függően használunk szárszilárdítót, majd a technológiát a zászlóslevél kiterülésekor – a kalász megjelenésekor – kijuttatott gomba- és rovarölő szeres védekezéssel zárjuk.

„A Zantara erőteljes zöldítő hatása termésmennyiségben is megmutatkozik. Segít a növénynek a stresszhelyzeteket átvészelni”

Erre a célra régóta a Bayer Zantara (50 g/l bixafén és166 g/l tebukonazol) készítményét használjuk. A Zantara alkalmazásakor szembetűnő a szer zöldítő hatása, ami később a termésmennyiségben is megmutatkozik – 7-7,3 tonnás üzemi átlagot tudunk így elérni. A Zantara bixafén hatóanyaga – gombaölő hatása mellett – valóban segít a növényeknek a stresszhelyzeteket átvészelni, a növények jobban tolerálják a rövidebb száraz periódusokat is.

A technológiánkban a Zantara mellett szól az is, hogy amióta a készítményt használjuk az árpában, azóta a sertéseink takarmányozásánál már nem kell toxinkötőket adni a takarmánykeverékhez, míg korábban az árpa toxinfertőzött volt.

Rozgonyi Zoltán ügyvezető, Munka Mezőgazdasági Kft.

Közel 1300 hektáron gazdálkodunk Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye határán. Intenzív növénytermesztést végzünk, az őszibúza, kukorica, napraforgó, cukorrépa mellett vetőmagot termelünk, igen jelentős a csemegekukorica- és a zöldborsóállományunk. A magas biológiai potenciállal rendelkező hibridekben hiszünk, amelyek megkapják a legmegfelelőbb növényvédelmet, és a tápanyag-utánpótlással sem takarékoskodunk. Ennek megfelelően alakulnak termésátlagaink is, amelyek közül kiemelkedik a vetőmagnak előállított őszi búza 8,2 tonnával vagy például táblaszinten a kukorica 18 tonna feletti eredménnyel.

A vetésforgóban szeretjük, ha a kalászosok a hüvelyesek után következnek; tapasztalataink szerint legalább fél tonnás többlettermést eredményez, ha borsó-elővetemény után vetjük el a búzát. Ilyen esetekben forgatás nélküli talajelőkészítést végzünk. A kalászosok teljes foszfor- és káliumigényét ősszel helyezzük ki, az őszi nitrogén mennyiségét pedig az elővetemény befolyásolja. Februárban pétisót kapnak a kultúrák, szárba indulás előtt pedig még egy kénes nitrogén-kiegészítést. Virágzás kezdetén, illetve szemtelítődéskor juttatunk ki még kb. 27-30 kg nitrogén-hatóanyagot, hogy minél jobb sikértartalommal és magasabb ezerszemsúllyal tudjunk betakarítani. Emellett a gyomirtással egy menetben szoktunk kihelyezni nitrogén túlsúlyos lombtrágyát, mezo- és mikroelemekkel kiegészítve.

„Hosszan fenntartja az asszimilációs felületet, így magasabb termésre lesz képes a növény”

A Bayer Zantara (50 g/l bixafén és166 g/l tebukonazol) készítményét megjelenése óta használjuk. Egyszerre kuratív és szisztémikus; elnyújtott hatástartamot képes biztosítani. Kiemelkedő zöldítő hatást eredményez, hosszan fenntartja az asszimilációs felületet, így magasabb termésre lesz képes a növény. Árpában a zászlóslevél kiterülése után juttatjuk ki, és ez elegendő ahhoz, hogy a takarmány később toxinmentes legyen.

A Zantarával egy menetben juttatunk ki lombtrágyát, illetve rovarölő szert is. Kimagasló eredményeket tudunk így elérni, az árpa termésátlaga az elmúlt évben 9,7 tonna volt hektáronként.

A zantarás kezelés biztosan meghatározó a termés mennyisége szempontjából, ezért az intenzív technológiából akkor sem szabad kihagyni, ha átmenetileg csapadékhiány lép fel, és látszólag nem indokolt a fungicid kijuttatása.

Gribek Dániel, Stefanits Csaba