fbpx

Ennyire jól áll az agrárium külkermérlege!

Írta: Kohout Zoltán - 2018 május 03.

Csak úgy repkednek a jobbnál jobb számok és százalékok a magyar mezőgazdaság teljesítményét illetően, ráadásul nemcsak rövid konjunktúráról, hanem többéves trendről van szó, amikor az agrárkivitel eredményessége kerül mérlegre.

Évek óta hízik a külkerkassza

Az év elején ugyanis tovább nőtt a hazai agrárium és élelmiszeripar termékeinek exportja. A kivitel, pénzben kifejezve, csaknem 740 millió eurót teljesített: ez majdnem 14%-kal több, mint a 2017 januárjában mért adat – tette közzé az Agrárgazdasági Kuktató Intézet (AKI). Ez különösen annak fényében örömteli, hogy a tavalyi évkezdet is sokkal jobban sikerült, mint a 2016-os.

Közben az is igaz, hogy a behozatal nagyobb ütemben nő, mint a kivitel: az import csaknem 18%-kal 487 millió eurósra emelkedett. Ugyanakkor az export és import – vagyis a hazai agrárium külkereskedelmi – mérlege így is meggyőzően pozitív: bő 252 millió euróval többet adunk el határainkon túl, mint amennyit vásárolunk, és még ez a többlet (aktívum) is növekedést mutatott januárban, 6,6%-kal.

Ezek hozzák a forintokat

A vg.hu jelentése szerint tavaly a kiemelkedő eredményt produkáló 2016-os gabonatermés húzta a kivitelt, amikor a korábbinál harmadával több került piacra külföldön. A gabona 142,1 millió eurós exportárbevétele 11 százalékkal volt több a 2017. januárinál, exportvolumene viszont 13,8%-kal elmaradt tőle. Az élelmezésre alkalmas húsfélék és az állati takarmányok az exportérték 10-10%-át adták. Az árbevételt leginkább az italok, az olajos magvak, valamint a különböző ehető készítmények hozták; a kivitelt a húsfélék, az állati takarmányok, az ehető készítmények és a tejtermékek tolták januárban is.

Kohout Zoltán