fbpx

Tejpiaci egyeztetés – A termelők azt szeretnék, ha a kereskedelmi láncoknak előnyben részesítenék a hazai termékeket

Írta: - 2014 június 25.

Tejpiaci egyeztetés - A termelők azt szeretnék, ha a kereskedelmi láncoknak előnyben részesítenék a hazai termékeketBudapest, 2014. június 24., kedd (MTI) – A tejtermelők azt kérik, hogy a kereskedelmi láncok részesítsék előnyben a hazai termékeket az importtermékekkel szemben, és ne csökkentsék a friss termékek árát – összegezte Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) elnöke a tejpiaci egyeztetésen elhangzottakat az MTI-nek.

A szaktárca, a tejtermelők, a tejipar és a hazai élelmiszer-kiskereskedelem képviselői kedden egyeztetést tartottak, amelyen áttekintették a magyar piacon az elmúlt hetekben hirtelen megnövekedett importtej miatt kialakult helyzetet, valamint a jelenség megállításának lehetséges eszközeit.

Az elmúlt egy-másfél hónapban jó néhány kereskedelmi egységben szinte csak külföldi UHT tejekkel, illetve külföldi sajtokkal akcióztak, ami rendkívül káros a hazai tejágazatnak – mondta Mélykuti Tibor.

A termelők az elmúlt időszakban – azokkal a kereskedelmi láncokkal, amelyek beléptek a Tej Terméktanácsba – arra törekedtek, hogy a hazai tejágazat új stratégia mentén próbálja kiszolgálni a hazai fogyasztókat. Ehhez biztosítani kell az alapanyagot, és lehetőség szerint itthon kell tartani a nyerstejet. Az elnök szerint az elmúlt két évben jelentős mennyiségű nyerstejet exportáltak Magyarországról. Az elmúlt három-négy hónapban ugyan átmenetileg többlettermelés volt, ez azonban a meleg időjárás miatt megszűnőben van, és júliustól várhatóan jelentősen csökkenni fog a termelés – tette hozzá.

Ahhoz, hogy itthon lehessen tartani a tejet, meg kell fizetni a nyerstej árát – hangsúlyozta. A magyar felvásárlási árak messze vannak a nyugat-európai átlagáraktól, az EU 28 tagországa közül Magyarország a 23-24. helyen áll – mutatott rá a szakmaközi szervezet elnöke. Hozzátette, az elmúlt öt hónapban nem csökkentek Nyugat-Európában a nyerstej árak, vagy alig. A spot piacon áprilisban-májusban ugyan valóban volt egy mélyrepülés, de júniusban már több mint 30 százalékkal emelkedtek az árak, s az emelkedő trend megmaradt júliusra is, így semmi nem indokolja, hogy a nyerstej felvásárlási ára csökkenjen.

A TSZSZT elnökének tájékoztatása szerint az FM-től Czerván György államtitkár és Feldman Zsolt helyettes államtitkár, Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, a szaktárca szakértői, a kereskedelmi láncok képviselői valamint tejtermelők és -feldolgozók vettek részt a megbeszélésen.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) korábban kiadott közleményében hangsúlyozta: a kormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel megvédje a tejágazati együttműködésben szerepet vállaló piaci szereplők érdekeit azokkal szemben, akik veszélyeztetik tevékenységükkel a nagy erőfeszítések árán kialakított piaci egyensúlyt.

Az FM tájékoztatása szerint a megbeszélés végén a piaci szereplők képviselői abban maradtak, hogy az elhangzottak alapján rövid időn belül áttekintik lehetőségeiket, és ezek kölcsönös értékelése után lehet dönteni a további lépésekről.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az elmúlt években a tejágazatban sikerült tudatosan felépített, szoros együttműködést kialakítani a kormányzat, a kiskereskedelem, a feldolgozók és a tejtermelők között. Az együttműködés eredményeképpen az elmúlt években folyamatosan csökkent az importtermékek aránya a boltok polcain, bővült a hazai tejtermelés, és nőtt a minőségi magyar tej értékesítése.

A tárca közleményében leszögezte: álláspontja szerint az importált tej mértékének hirtelen megemelkedése hátrányos az egyébként európai szinten is kiemelten versenyképes hazai termelő szektornak, a magyar feldolgozóknak, nem jó a tejágazattal együttműködő, hazai tejtermékek forgalmazásában elkötelezett kereskedelemnek, és nem jó a magyar termékek iránt elkötelezett fogyasztóknak sem.

MTI 2014. június 24.