fbpx

Rekord várható a gabonapiacon

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 06.

Negyedik hónapja csökken az alapvető élelmiszerek ára a globális piacokon a készlet-felhalmozódás és a világjárvány miatt még mindig gyenge – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A FAO élelmiszerár-indexe 162,5 ponton zárt májusban – 1,9%-kal alacsonyabban az előző hónaphoz képest. Ilyen alacsony értékre 2018 decembere óta nem volt példa.

 

 

Hektikus mozgások

A tejtermékek ára 7,3%-kal csökkent áprilishoz képest a vaj és sajt jegyzésének bezuhanása, továbbá a szezonális hatások és az alacsony importkereslet miatt. Ez közel 20%-os csökkenés egy év alatt. A tejpor ára mérsékelten bár, de csökkent az alacsony árak és a kínai gazdaság újjáéledésével járó keresletek révén.

 

 

A cukor ára 7,4%-os drágulásával ellene ment az általános trendnek, amivel az áprilisi csökkenés felét sikerült is ledolgoznia. Ennek oka a nemzetközi nyersolaj árának erősödésében és a vártnál rosszabb indiai és thaiföldi termésben keresendő.

A gabonafélék árindexe 1%-kal mérséklődött. Ezen belül a rizs valamelyest drágult, a búza ára csökkent a várhatóan bőséges globális készletek miatt. A szemestermények ára tovább csökkent, az amerikai kukoricáé például 16%-kal az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

A növényi olajok ára 10 havi mélypontra zuhant a 2,8%-os májusi csökkenéssel. A repce– és napraforgóolaj iránti kereslet nőtt.

A húsfélék nemzetközi ára összesítve 0,8%-kal esett vissza májusban. A marhahúsé nőtt, míg a szárnyas- és sertéshús ára tovább csökkent legnagyobb termelő országok bőséges exportkészletei miatt, amit még a kelet-ázsiai import kereslet növekedése sem tudott felszívni.

 

433 millió tonna lesz?

A világ gabonatermelése jó úton van afelé, hogy új rekordot döntsön: a várható 2,8 milliárd tonna 2,6%-kal haladná meg a 2019-2020-as mennyiséget. A 2020-2021-es szezonra a már elvetett és a bevetni tervezett területek állapota alapján született, feltételezve, hogy az időjárás az évszaknak megfelelően alakul.

 

 

A növekedésben oroszlánrésze lesz a kukoricának, melynek termelése 64,5 millió tonnával is növekedhet, elérve a 1,2 milliárd tonnát köszönhetően az amerikai és ukrajnai bőséges termésnek. A rizstermelés is rekordot dönthet (508,7 millió tonna) Kína, Dél-Kelet- és Dél-Ázsia, illetve az USA éledése révén. Mindeközben a búzatermés valamelyest csökkenhet a tavalyi erős szintjéhez képest, mivel az Európai Unió, Ukrajna és az USA termeléscsökkenése nagyobb lesz az ausztráliai és oroszországi termésnövekedésnél.

Szakértők a gabonafelhasználásban is sosem látott magasságokat várnak (+1,6%-os növekedés, 2,7 milliárd tonna), miután az élelmiszeripari, takarmányozási és ipari felhasználás is bővülhet. A kukorica a fő mozgatórugó itt is, amit főleg a takarmányipar és az etanol-gyártás vesz föl nagyobb mértékben. A rizs felhasználása is bővülhet a következő szezonban, és ezzel elérheti az 53,9 kg-ot is az egy főre jutó rizsfogyasztás. A gabonakereskedelem 2,2%-os bővülésével járó a 433 millió tonna új rekordot jelentene.

forrás: FAO; fotók: Horizont Média/archív