fbpx

Decemberben lesz még állatjóléti támogatás

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 24.

Idén 21,5 milliárd forint értékű, rekordösszegű állatjóléti támogatás kerül kifizetésre az ágazat számára. Az agrártárca a kialakult helyzet kompenzálására a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött korábban, ez a kifizetés pedig további segítséget nyújt a sertéstartóknak – jelentette ki Nagy István agrármniszter.

sertés
Nehéz helyzetben vannak a sertéstartók (Fotó: Horizont Média Archív/Barna Ferenc)

Többletforrást biztosítanak a mezőgazdaság támogatására

A takarmányárak nagymértékű emelkedése és a piaci kereslet csökkenése miatti rendkívül nehéz helyzetben különösen fontos a sertéstartók számára, hogy mihamarabb támogatáshoz jussanak.

„2021-ben eredetileg 16,8 milliárd forint állt rendelkezésre, de a válságos helyzetre tekintettel összesen 4,7 milliárd forint többletforrást tudott a kormányzat az ágazat számára biztosítani” – mondta az illetékes tárca vezetője.

Decemberben aktuálisan folyósításra kerülő 2021. támogatási év III. negyedévének kifizetése – 2,7 milliárd forint – mellett, egy közel 3 milliárd forintos többlettámogatás is folyósításra kerül a miniszter szerint.

A Kincstár a sertéshízó állatjóléti támogatás 2020/2021. támogatási év IV. negyedévének, valamint a 2021/2022. támogatási év I-II. negyedévének esetében a korábbi jóváhagyó határozatok módosításával pótlólagos kifizetést valósít meg, vagyis a többlettámogatás kiutalása automatikusan történik, nem kell külön kérvényezni.

A Bizottság nem lépett idén a kérdésben

Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hangsúlyozta, a sertéspiaci krízishelyzet európai szintű. Az Európai Unió sertéstartó országainak közössége már többször, legutóbb 19 tagállam kérte az unió közbeavatkozását, mivel a nemzeti beavatkozási eszközök korlátozottak. Azokkal nem akadályozható meg – a beadvány szerint – a sertéstartók válságának további elmélyülése.

Az Európai Bizottság felhatalmazásával nem élt, 2021-ben elzárkózott a beavatkozástól, jövőre foglalkoznak legközelebb a kérdéskörrel.

sertés
A rendszer több lehetőséget biztosít a túléléshez (Fotó: Horizont Média Archív/Barna Ferenc)

Itthon minden lehetséges eszközzel támogatják az agráriumot és azon belül a sertéstartókat

Az átmeneti nehézség túlélésében segíti a sertéstartókat még az idén decemberben elinduló, 100 százalékos kamat- és költségtámogatást nyújtó hitelprogram.

A februárban indult mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer valamennyi magyar mezőgazdasági termelő számára lehetővé teszi hasonló piaci helyzet áthidalását. A rendszer 2022 februárjában újra megnyílik, a mezőgazdasági termelők csatlakozhatnak, hogy biztosítsák jövőjüket a hasonló krízishelyzetekben is.

Az elmúlt egy évben az állattartóknak nyitva lévő pályázatokon 118 milliárd forint értékben nyújtottak be sertéstartók támogatási igényt telepeik korszerűsítésére, ebből 72 milliárd forintot már jóváhagytak.

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc