fbpx

Így lesz a sertésből desszert

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 24.

Szokatlan ízpárosításokat hoz be a konyhákba a mai, divatos gasztronómia. A látszólag egymáshoz nem illő alapanyagot párosításával, mint például a csokoládé és a bacon, extrém ötletek eredményeként, sajátos desszertek születhetnek, melyek ízorgiában részesítik a fogyasztókat az ünnepi asztalnál.

bacon desszert

Amerikai reggeli és még nem is desszert: palacsinta és bacon

A bacon sokoldalúan felhasználható húsfajta

„Aligha találni a baconnél sokoldalúbban felhasználható húsfajtát. Bacont ehetünk reggelire – gondoljunk csak a klasszikus angol reggelire -, ebédre és vacsorára, kihagyhatatlan a grillpartikon vagy egyéb baráti összejöveteleken, vihetjük piknikekre, ehetjük uzsonnára, egyszóval egy igazi jolly joker” – kezdte Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, akinél kevés avatottabb bacon-szakértő létezik idehaza, ugyanis a cég Magyarország egyik piacvezető bacongyártója.

Krémlevesekhez is jól illik a bacon, az olyan enyhén édeskés, de mégis inkább sósnak mondható alapanyagokhoz, mint a sütőtök vagy édesburgonya. Mindkét zöldségből készült levesre szórhatunk pirult baconropogósokat, ami remekül kihangsúlyozza a krémleves lágyságát.

Hogy kerül az édes a bacon mellé?

Míg egy kerti sütögetéskor zöldségeket, húsokat tekerünk körbe vele, ahol az édes ízét egy szem szilva, egy szelet őszibarack adhatja a bacon mellé, addig reggel tojással esszük, amit esetleg egy szelet eperjames pirítós egészít ki, de ha kedveljük az amerikai konyhát, könnyen lehet, hogy a bacon mellé palacsinta és juharszirup kerül. Utóbbi édes, karamellás íze remekül kiemeli a bacon sós ízét, az összhatás pedig felejthetetlen.

„Amerikában és Kanadában már tökéjre fejlesztették a juharszirup és a bacon összeházasítását, erre példa a juharszirupos baconös muffin is. Ennél az édességnél a feldarabolt bacon nemcsak a muffin tésztájába, hanem pirítva a desszert tetejére, dekorációként is kerül” – hozza a példákat a nemzetközi gasztronómiából a bacon-szakértő.

A lekvárokhoz hasonló technológiával készülő chutney-k szintén sokszor használják az édes-sós kombinációt. A bacon jam vagy chutney is ilyen módon készül hagymás enyhén paprikás alapon, amiben az édes ízt barna sör, szilva, esetleg (birs)alma vagy karamellizált cukor adhatja meg.

bacon desszert

A bacon sokoldalúan felhasználható, akár desszert alapanyaga is lehet

És most jön a csoki!

A csokoládé és a bacon első blikkre tényleg meglepő párosításnak tűnik, ha azonban megkóstolod, rájössz, hogy cseppet sem bolondság. Igazán bátrak minden további összetevő nélkül is kezdhetik a párosítást: a serpenyőben megpirított bacont, miután leitattuk róla a zsírt, megforgatjuk az előzőleg megolvasztott (ét)csokoládéban és süteményrácson hagyjuk lecsöpögni és száradni. Az íze magáért beszél, érdemes kipróbálni.

„Néhány pikáns ízesítésű csokoládénak is van baconös verziója, whiskys alternatíváról is hallottunk. Ha jobban belegondolunk, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy ugyan a baconös csoki mennyivel lenne bizarrabb, mint a szintén létező ribizlis-céklás étcsoki?” – veti fel Kovács Péter.

Kicsit elrugaszkodtunk a sertés hagyományos, megszokott feldolgozásától, de azzal is támogathatjuk a nehéz helyzetben lévő ágazatot, hogy megismerjük, kipróbáljuk a disznóhúsok sokoldalú, változatos felhasználását.

Forrás: Koczka Máté/PR tanácsadó

Összeállította: Barna Ferenc