fbpx

Gabonavetési módszerek sokszínűsége

Írta: Szerkesztőség - 2011 szeptember 19.

A SZEGÁNA Kft gabonavetőgép kínálatát áttekintve több gyártót és még több féle gabonavetőgép kialakítási rendszert találhatunk. A forgalmazott márkák közt van a dán Fiona, az olasz MASCAR és a szlovák Pneusej Accord. Az alábbi cikkből ízelítőt kaphat, hogy melyik gyár milyen kialakítású gabonavetőgépeket gyárt, és ezek milyen felszerelésekkel, különlegességekkel rendelkeznek.

FIONA

A vetőgépek nagy része a menetszám csökkentése érdekében talajművelő géppel össze van építve.

Ilyen kombináció a mechanikus vetőgép forgóborona (Orion, Apollo), a mechanikus vetőgép kombinátor (Seedcom XR) és a pneumatikus vetőgép tárcsa melyek használatával akár a szántást, mint alapművelést is kihagyhatja, így pénzt és gépidőt megspórol gazdájának.

Ezen gépek a vetés mellett a műtrágya kijuttatására is alkalmasak, tartályméretük elérheti a 4.600 litert.

Már a hagyományos 3-4 m-es kivitelű mechanikus vetőgépekből is van a függesztett mellett vonatott kivitel (Orion XR) hogy még kisebb traktorral el lehessen végezni a gabonavetést.

Aprómagvető mechanikus egységeket is készít a gyár különféle méretben, melyeket akár utólag talajművelő gépekre lehet szerelni.

 

MASCAR

A Mascar Dakota 3-4 m munkaszélességű mechanikus vagy pneumatikus vetőgép, mely előtt két sor csipkés tárcsa (akár 610 mm-es tárcsaátmérővel) valamint taréjos henger dolgozik.

A tárcsalapok egyenként csapágyazottak és felfüggesztésük gumiágyas felfogatású.

Ezen vetőgép használatával munkamenetet lehet megspórolni, mely üzemanyag és üzemóra takarékos talajművelést eredményez.

A Mascar Oregon pneumatikus gabonavetőgép különlegessége hogy több magadagolója van, minden magadagolóhoz tartozik egy magelosztó, amiből egyenlő hosszúságú csöveken jut el a mag a csoroszlyákig vagyis a talajba.

Ez a rendszer pontosabb tőtávolság tartást eredményez.

A fokozatmentes hajtómű pedig precíz magadagolást eredményez az apró magvaktól a szójáig, babig minden méretű vetőmagnál.

 

Pneusej Accord

A szlovákiai volt Accord gyár Kverneland rendszerű pneumatikus vetőgépeket gyárt.

A gépek központi magadagolóval rendelkeznek 2-350 kg/ha között állítható a vetési mennyiség.

A gépek rendelhetőek csúszó-, kéttárcsás és DXD tárcsás csoroszlyával.

A DXD tárcsa hasonló mint a kéttárcsás csoroszlya, csak a tárcsás kicsit eltolva vannak egymáshoz képest, így a két tárcsa munka közben szépen tisztítja egymást, nehezebben tömődik el.

A DXD tárcsás csoroszlyához magnyomó kerék is rendelhető, mely a mag felett a talajt jobban megnyomja, tömörít és precízebb mélységtartást tesz lehetővé így a gabona szebben, egyenletesebben kel.

A vetőgépből 6 m munkaszélességig függesztett kivitel vásárolható, mely hidraulikusan 3 m-re felcsukható, ennél nagyobb munkaszélességű gépek merev vázasak, akár több magtartállyal is rendelkezhetnek, a szállítást pedig a gép egyik végéről történő vontatással lehet megoldani.

A talajművelés-vetés munka menetszámának csökkentésére a Pneusej Accord MKC vetőgépek Celli forgóboronával felszerelhetőek, munkaszélességük 3.0, 4.0 vagy 4.5 m lehet.