fbpx

Mikor kaphatunk földvédelmi bírságot?

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 03.

A hasznosítási kötelezettség elmulasztása földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után – a kormányhivatalok megkezdték a 2022. évi határszemle ellenőrzések végrehajtását. A vonatkozó jogszabály értelmében a földet a művelési ágnak megfelelő termeléssel kell hasznosítani, vagy megakadályozni a gyomnövények megtelepedését.

Földek madártávlatból
Ellenőrzik a termőföldek hasznosítását (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A földhasználó köteles a termőföldet hasznosítani

Megkezdődött a 2022. évi határszemle ellenőrzések végrehajtása – felhívja az Agrárminisztérium az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét a hasznosítási kötelezettségre. Az ellenőrzéseket az illetékes kormányhivatalok hajtják végre az ingatlanügyi hatáskörben eljárva. Ennek során elsősorban a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzik.

Jogszabályi előírás, hogy a földhasználó a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsa, vagy termelés folytatása nélkül – a talajvédelmi előírások betartása mellett – a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozza.

Az agrártámogatást igénylők számára fontos, hogy ökológiai jelentőségű szántó és gyepterületek akkor támogathatók, ha a mezőgazdasági termelés hiányában sem áll fenn a terület nagymértékű gyomosodása.

Az ellenőrzések kiterjednek az termőföldek engedély nélküli hasznosítására is.

Jogszabályi hivatkozás

A termőföld védelméről szóló 2007. CXXIX. törvény;

Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet.

Forrás: AM/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc