fbpx

Lesz méhészeti világkiállítás Magyarországon?

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 03.

A méhészeti világkiállítás rendezésére pályáz Magyarország – a hírt Nagy István, agrárminiszter jelentette be hétvégén, a közösségi oldalán.

Grafikon a hazai méztermelésről
Magyarország méztermelése, éves bontás (Infografika: MTI)

49. Apimondia kongresszus, 2025

A bejelentéssel a miniszter a Méhek Világnapjára időzítette, elmondta, hogy a kormány támogatja az Országos Magyar Méhészeti Egyesület javaslatát, miszerint Magyarország adjon otthont a rangos nemzetközi eseménynek, a 49. Apimondia kongresszusnak.

A következő kongresszust Isztambulban tartják (2022. augusztus 24. és 28. között), a 2021-es esemény a pandémia miatt kimaradt. A törökországi kongresszuson 126 ország méhészeti vezetője dönt majd arról, melyik ország rendezi a 2025-ös a méhészeti világkiállítást, melyre hazánk is beadja a pályázatát. A 47. Apimondia rendezvényének Oroszország adott volna otthont, de a háború miatt váltottak helyszínt.

Grafikon a méz ára
A méz magyarországi felvásárlási és fogyasztói ára, éves bontás (Infografika: MTI)

„A méhészettel, a mézzel és egyáltalán a méhekkel foglalkozni, az agrárium és tágabb értelmében a teremtett világunk védelmének egyik legfontosabb feladata” – hívta fel a mezőgazdaság e szegmensére a figyelmet a miniszter egy korábbi rendezvényen.

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc