fbpx

Erős méhészeti ágazat nélkül nincs erős mezőgazdaság

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 13.

Fenntartják a méhészek egyedülálló személyi jövedelemadó mentességét és támogatják a magyar mézfogyasztás közösségi marketingjét – az Agrárminisztérium nagy hangsúlyt fektetett a magyar méhészek segítésére.

A mezőgazdaság mindenhol.
Mezőgazdaság és méhészet, egymásra épülnek (Fotó: Pelsőczy Csaba)

Szövetségben a magyar mézért című kiadvány

„Erős méhészeti ágazat nélkül, nincs erős mezőgazdaság” – mondta Nagy István, agrárminiszter a sajtótájékoztatón, ahol a kiadványt mutatták be, amely a kormány és a magyar méhészek által közösen elért eredményeket foglalja össze.

„A méhészettel, a mézzel és egyáltalán a méhekkel foglalkozni, az agrárium és tágabb értelmében a teremtett világunk védelmének egyik legfontosabb feladata” – hívta fel a figyelmet az ágazatra a miniszter.

Nagy István a méhészeti ágazatot támogató intézkedések közül példaként említette egyebek mellett, hogy fenntartják a méhészek egyedülálló személyi jövedelemadó mentességét és támogatják a magyar mézfogyasztás közösségi marketingjét.

Emelni kell a mennyiségen, csökkenteni a termelési kockázaton

A cél, hogy helyreállítsák a méhészet jövedelmezőségét, és emeljék a termés mennyiséget, miközben mérséklik a méz termelés kockázatait.

Magyar Méhészeti Nemzeti Program által biztosított támogatási keret folyamatosan nő, 2010 óta már 19 milliárd forinttal támogatták a termelőket, akik így egyre kedvezőbb feltételekkel valósíthatják meg eszköz és gépvásárlásaikat.

A magyar méhész társadalom – az elmúlt évek nehézségei, a koronavírus okozta járványok és az időjárási körülmények ellenére – helytállt, felbecsülhetetlen szolgálatot tettek a magyar mezőgazdaságnak.

Infografika a magyarországi mézermelésről
A magyarországi méztermelés éves bontásban (Infografika: MTI)

Magyarország méltó házigazdája lenne a 2025-ös méhészeti kongresszusnak

Nagy István elmondta, hogy a kormány támogatja a nemzetközi eseményt, 100 millió forintot különítettek el a rendezésre.

A minisztérium adatai szerint az Európai Unióban mintegy 17 millió méh kaptár van, 600 ezer méhész dolgozik, a méhek pedig körülbelül 250 ezer tonna mézet termelnek évente. Ezzel a mennyiséggel az EU a világ második legnagyobb méztermelője Kína után.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke hangsúlyozta, hazánk uniós szinten jelentős méhészeti állam, ahol egy átlagos évben 25 ezer tonna méz terem. Az országban körülbelül 20 ezren foglalkoznak méhészkedéssel, akik 1 millió 200 ezer méhcsaládot tartanak.

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc