fbpx

A drágulás tovább koncentrálja a mezőgazdaságot

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 13.

Hogy drágulás lesz, azt sejtettük, de hogy ekkora, azt nem – mondta egy román gazda. Az inputanyagok árának rendkívüli emelkedése miatt a gazdák idén nem fognak tudni elegendő mennyiségű tápanyagot kijuttatni a földekre, ennek eredményeként terméscsökkenést prognosztizálnak a szakemberek.

Mezőgazdaságilag művelt terület
Nehéz év elé néznek a mezőgazdasági termelők a drágulások miatt (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A kedvező időjárási körülmények sem pótolhatják a tápanyaghiányok miatti kiesést

Elemzők szerint Romániában sok kisgazda hagyhatja el az agráriumot ebben az évben a jelentős áremelések miatt, melyek legsúlyosabb eleme a műtrágyaár. A nagyobb agrárvállalkozások kényszerpályán vannak, a válságos helyzet ellenére is kénytelenek folytatni tevékenységüket, hogy a jelenlegi kedvezőtlen időszakot túléljék.

Leginkább a műtrágya ára ment fel, hiszen annak a földgáz a legfontosabb alapanyaga. Ez mellett szinte minden drágul, amit a mezőgazdaságot érinti: energia, növényvédő szerek, vetőmagok, bérmunka, munkadíj…

Egy agrármérnök számításai szerint átlagosan 50-60 százalékkal mennek fel – a jelenlegi árak szerint – a termelési költségek. A kisebb termelők nem fogják tudni megengedni maguknak azt a luxust, hogy minőségi, esetleg hibrid vetőmagot vásároljanak, és a megfelelő mennyiségű tápanyagot kijuttassák a földre. A drágulás eredménye a csökkenő a terméshozam, ami nem biztosítja a gazdák megélhetését, így feltehető, hogy sokan fel fognak hagyni a gazdálkodással.

A felvásárlási ár nem követi a mezőgazdasági input költségeket

A felvásárlási ár nem, vagy jelentős csúszással követi a termelők gyorsan növekvő költségeit, így nehéz a gazdaságba visszaforgatni a nem létező profitot. Román agrárszakemberek szerint a jelenlegi helyzet változékony, kiszámíthatatlan, így azok a termelők, akik tartalékkal nem rendelkeznek, hosszú távra nem tudnak tervezni.

A kistermelők valamennyire tudják pótolni a műtrágyát szerves trágyával, de ehhez saját gazdaságban olyan nagyságú állatállománnyal kell rendelkeznie, hogy igényét le tudja fedni.

Ennek hiányában lesz, aki a megművelt terület méretét fogja csökkenteni, vagy saját „tartalékból” forgat vissza a vetéshez vetőmagot. Ez mellett sokan lesznek, akik felhagynak a gazdálkodással.

Tavasszal nem várható műtrágyaár-támogatás Romániában

A mezőgazdasági minisztériumban tavaly decemberben bizottságot hoztak létre a műtrágyaválság kezelésére. Azonban kiderült, hogy sem a mezőgazdasági szakbizottságában, sem a szakminisztériumban nem körvonalazódik a megoldás. A drágulás kezelése a termelőkre marad egyelőre.

Az illetékes parlamenti képviselő szerint a minisztérium nem mondott le a műtrágyaár-támogatásról, de akkora összegről lenne szó, amit az idei költségvetésből nem tudnak fedezni. Költségvetés-kiegészítést csak a második félévtől, július elsejétől tud benyújtani a kormány, így idén tavasszal biztos nem lesz műtrágyaár-támogatás.

Azok a mezőgazdasági termelők, akik még tavaly ősszel már beszerezték a tavaszra szükséges műtrágyát, jobb helyzetben vannak, ezt a termelési évet – helyes gazdálkodással – túl tudják élni.

Az európai piacot is érintő, romániai műtrágyagyár leállásáról korábban már beszámoltunk.

Forrás: Székelyhon