fbpx

Baj lesz, sokan elfelejtették a permetezőgép-ellenőrzést

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 28.

Ezt pedig onnan tudja a hatóság, hogy az 5 évesnél idősebb permetező (növényvédő) gépek felülvizsgálata 2020 óta kötelező: mégsem végeztették el akkora számban, mint kellett volna. Ha egy gép nem felel meg, leállíttathatják vele a munkát, sőt, kiadós bírság is fenyeget.

Az 5 évesnél idősebb növényvédő/permetezőgépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata a rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes a tavalyi nyár után. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a naprakész elektronikus nyilvántartásában – a Növényvédelmi Gépnyilvántartó Rendszerben – rögzített adatok alapján úgy látja, hogy az érintett termelők közül nem mindenki tett eleget kötelezettségének, azaz nem újíttatta meg növényvédelmi gépe lejárt tanúsító matricáját. A hatóság figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.

növényvédő permetezőgép
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A hivatal felhívja a gazdálkodók és szolgáltatók figyelmét, hogy minél hamarabb végeztessék el az 5 évnél idősebb növényvédő gépek ismételt műszaki felülvizsgálatát. A Nébih és a vármegyei kormányhivatalok növényvédelmi hatósági felügyelői rendszeresen ellenőrzik a tanúsító matricák érvényességét. Amennyiben a permetezőgép nem felel meg a követelményeknek, abban az esetben a növényvédelmi hatóság a hiba kijavításáig leállíthatja a munkavégzést, és bírságot szabhat ki.1

A gépek megfelelő műszaki állapota a hatékony mezőgazdálkodás egyik alapvető feltétele, mely egyben a biztonságos élelmiszer előállításának záloga is. Mindez pedig a rendszeres felülvizsgálattal biztosítható.

A növényvédő/permetezőgépek jó állapota nemcsak hatósági szempontból fontos: a precízen működő gép takarékosabb, hatékonyabb növényvédelmet biztosít a gazdáknak. A szükséges infók itt olvashatók; az előzményekről itt és itt írtuk annak idején.