fbpx

A jogszerű drónos növényvédelem aktuális helyzete és jövőképe

Írta: Agrárágazat-2024/4. lapszám cikke - 2024 április 29.

A pilóta nélküli légi járművel (egyszerűbben fogalmazva drónnal) jogszerűen végzett növényvédelmi tevékenység fontos és egyben perspektivikus technológiai eleme lehet a jelenleg alkalmazott, illetve a jövőben alkalmazásra kerülő precíziós mezőgazdálkodási technológiáknak.

Az elmúlt két esztendőben jelentős mértékű előrehaladás valósult meg ezen a területen, ugyanakkor várnak még elvégzendő feladatok az illetékesekre.

Ebben a cikkben a szabályozási környezetben foglaltaknak megfelelő permeteződrón-használathoz szeretnék segítséget nyújtani azok számára, akik ezzel az innovatív technológiával foglalkoznak vagy kívánnak a jövőben foglalkozni.

A permeteződrónok forgalmazása, megvásárlása és regisztrációja

A permeteződrónok jogszerű hazai kereskedelmi forgalomba hozatala és megvásárlása kapcsán a korábbi időszakban fennálló anomáliákat megszüntette a növényvédelmi tevékenységtől szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM-rendelet 2021 végén megtörtént módosítása.

2022. július 1. óta kizárólag a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) által pozitív eredménnyel típusminősített, azaz érvényes forgalombahozatali engedéllyel rendelkező permeteződrón hozható kereskedelmi forgalomba hazánkban.

E cikk írásának időpontjában 18 db típusminősített permeteződrón-típus közül választhatnak a későbbi felhasználók. Ezek között megtalálható 6 db DJI, 3-3 db AGRDrone és TTA, 2-2 db WohnderDrone és XAG, valamint ADT és ABZ Innovation gyártmányú, illetve márkájú típus is.

A típusminősítéssel kapcsolatban minden szükséges tudnivaló elérhető a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján (uni-mate.hu/egyetemi-laborkozpont). A forgalomba hozatalra engedélyezett típusok engedélyezéssel kapcsolatos adatai is a megadott linken hozzáférhetők.

Az 1–5. képen különböző méretű permetlétartállyal és eltérő kialakítású szórószerkezettel felszerelt, típusminősített permeteződrón-típusok láthatók.

drone
1. kép. Permeteződrón 10 literes tartállyal (forrás: abzinnovation.com/distributor)

Ehelyütt is felhívom a tisztelt olvasók figyelmét arra, hogy a vonatkozó jogszabályban foglaltak értelmében a típusminősítési eljárás lefolytatását a permeteződrónt gyártó vagy forgalmazó vállalatnakkell kezdeményeznie a MATE-nál.

A termelőknek és a szolgáltatóknak pedig a vásárlást megelőzően meg kell győződniük az érvényes engedély meglétéről, mert kizárólag típusminősített permeteződrónok beszerzése és használata esetén felelnek meg a rájuk vonatkozó jogszabályi előírásoknak, hiszen engedélyköteles termékről van szó.

drone
2. kép. 16 literes tartállyal ellátott permeteződrón (forrás: ttadrone.en.made-in-china.com/product/xdbTpsLWhlhY/China-Tta-M6e-G200-16-Kg-Agricultural-Spraying-Aircraft-for-Crop-Monitoring-Crop-Drone-Sprayer.html)

Fontos tudni azt is, hogy a beszerzett permeteződrónt és üzembentartóját (együttesen UAS, azaz Unmanned Aircraft System, magyarra fordítva pedig pilóta nélküli légi jármű rendszer) regisztrálni kell a Légiközlekedési Hatóság erre a célra rendszeresített elektronikus felületén, továbbá felelősségbiztosítást kell kötni UAS-üzemeltetésre, illetve UAS-műveletekre.

A jogszerű drónos növényvédelem személyi feltételei

A teljesítendő személyi feltételekhez kapcsolódó követelményeket a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVMGKM-KvVM együttes rendelet és a távoli pilóták képzését és vizsgáztatását végző szervezetek kijelöléséről, a távoli pilóták képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól, valamint a vizsgán való részvétel díjáról szóló 6/2021. (II. 5.) ITM-rendelet tartalmazza.

drone
3. kép. 20 literes tartállyal felszerelt permeteződrón (forrás: www.djiars.hu/termek/agras-t20-dron)

A hivatkozott együttes rendeletben leírtak szerint drónnal az a személy végezhet mezőgazdasági repülést, aki szerepel a mezőgazdasági pilóta nélküli légi jármű irányítói nyilvántartásban.

A mezőgazdasági repülés fogalma: mezőgazdasági légi járművel történő, mező- vagy erdőgazdasági célú, növényvédő szerrel, növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termékkel vagy termésnövelő anyaggal végzett növényvédelmi, tápanyag-gazdálkodási tevékenység.

Cikkemben a fenti fogalom növényvédelmi vonatkozásaival foglalkozom.

Az elmúlt időszak egyik jelentős előrelépése az volt, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2023 áprilisában létrehozta a mezőgazdasági pilóta nélküli légi jármű irányítói nyilvántartást – ezt nevezik növényvédelmi drón pilóta nyilvántartásnak –, amelyet folyamatosan naprakészen vezet. Jelenleg 69 fő szerepel a nyilvántartásban (portal.nebih.gov.hu/documents/10182/524160990/Novenyvedelmi+dronpilota+nyilvantartas.xlsx/2f171d33-439b-5509-e553-3e5156ef1abe?t=1686217986179).

Aki szeretne bejegyzésre kerülni a nyilvántartásba, annak az alábbiakra van szüksége:

– Hatályos pilóta nélküli légi jármű irányítói igazolvány (drónpilóta-igazolvány)

Az igazolvány megszerzéséhez első lépésként el kell végezni a felkészítő tanfolyamot (76 órás ún. speciális képzést, mert a drónos növényvédelem a speciális UAS-műveleti kategóriába tartozik) a Légiközlekedési Hatóság által kiadott engedéllyel rendelkező képzőszervezetek egyikénél.

Pillanatnyilag az ABZ Drone Kft., a Dronehub Hungary Kft., a Kecskeméti Szakképzési Centrum, a Légtér Tréning Kft. és a Magyar Vidékért Kft. rendelkezik speciális képzés szervezésére és lebonyolítására vonatkozó engedéllyel.

A speciális képzésre való jelentkezés feltétele érvényes A2 kompetenciatanúsítvány megléte.

Ez a tanúsítvány a kapcsolódó meteorológiai, valamint az UAS repülési teljesítményére és a földi kockázatok technikai és operatív jellegű csökkentésére vonatkozó ismeretek rendelkezésre állását igazolja.

A speciális képzés elvégzését követően sikeres drónpilótavizsgát kell tenni a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Kft. vizsgaközpontjában.

– Növényvédelmi drónpilóta szakképesítés

A szakképesítés megszerzéséhez először el kell végezni a pilóta nélküli légi járműves növényvédelmi alapképzést a Nébih által kijelölt (jóváhagyott) képzőintézmények valamelyikénél. A tavalyi év szintén fontos előrelépéseként 2023 februárjában módosításra került az alapképzésre vonatkozó programkövetelmény, ezzel párhuzamosan pedig a képzőintézmények aktualizálták és pontosították képzési programjukat.

Jelenleg 14 db Nébih által jóváhagyott képzőintézmény közül választhatnak az érdeklődők.

A kapcsolódó nyilvántartás elérhető a Nébih honlapján (portal.nebih.gov.hu/documents/10182/524160990/Novenyvedelmi+dronpilota+kepzointezmenyek.xlsx/93c3d9da-e5ed-52c9-57a1082b67434d89?t=1680514583641).

Cikkünk írásakor a következő képzőintézmények rendelkeznek hatósági jóváhagyással: Magyar Vidékért Kft., ABZ Drone Kft., Mátrix Oktatási Kft., Debreceni Egyetem, Magyar Felnőttképzési Centrum Kft., Csúcs’91 Oktatási és Vezetési Tanácsadó Kft., Alföldi Agrárszakképzési Centrum, Dronehub Hungary Kft., Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum, Kecskeméti Szakképzési Centrum, Légtér Tréning Oktatási Kft., Innovatív Oktatási Központ Kft., Északi Agrárszakképzési Centrum.

Az alapképzésre történő jelentkezés bemeneti feltételei:

– érettségi vagy mezőgazdaság és erdészet vagy gépészet vagy specializált gép- és járműgyártás vagy informatika és távközlés ágazatokban szerzett középfokú szakmai végzettség,

– a 43/2010. (IV. 23.) FVM-rendeletben előírt minimális képzés (80 órás növényvédelmi alaptanfolyam),

– hatályos pilóta nélküli légi jármű irányítói igazolvány.

A növényvédelmi alapképzés elvégzését követően teljesíteni kell a vizsgakövetelményeket valamelyik, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság (NAH) által a tevékenység végzésére akkreditált vizsgaközpontnál (tanúsítás alapja: KEOR 0810).

A vizsga előfeltétele az egészségügyi alkalmasság, ezért a vizsgára jelentkezőknek legalább B kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkezniük.

Fontos megjegyezni, hogy a későbbiekben kétévente növényvédelmi szakmai továbbképzésen is részt kell venniük a növényvédelmi drónpilóta szakképesítéssel rendelkezőknek. A továbbképzési rendszer kidolgozása és bevezetése 2024-ben várható.

Drónnal kijuttatható szerek, termékek (készítmények)

A vonatkozó jogszabály rögzíti, hogy pilóta nélküli légi járművel (drónnal) kizárólag pilóta nélküli légi járművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék (készítmény) juttatható ki.

A fentiekből következik, hogy a földi vagy a „klasszikus” légi (repülőgéppel és helikopterrel történő) kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerek és készítmények nem alkalmazhatók ilyen célból. A használatuk csak azt követően lehetséges, ha a meglévő érvényes engedélyokiratukat kiterjesztik drónnal történő kijuttatásra.

drone
4. kép. 30 dm3-es tartállyal szerelt permeteződrón (forrás: facebook.com/photo)

Az engedélyokirat kiterjesztését az érintett szer vagy készítmény engedély tulajdonosa vagy annak hivatalos hazai képviselete kérelmezheti.

Jelenleg 1 db növényvédő szer – MOSPILAN 20 SG – juttatható ki drónnal jogszerűen, az engedélyokirat-kiterjesztésben foglalt szigorú megkötésekkel (https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso).

A hatóság felkészült rá, hogy a benyújtott és megalapozott kérelmeket támogató jelleggel, a lehető leggyorsabban elbírálja, a kapcsolódó kockázatok részletes értékelése mellett.

További teljesítendő feltételek

A fentiek teljesítése mellett további teendőket is el kell végezni ahhoz, hogy a drónos növényvédelmi tevékenység jogszerű legyen. Az alábbiakban nem törekedtünk teljességre, tehát további feltételek teljesítése is szükséges a teljes jogszerűséghez (pl. eseti légtérigénylés)

– Műveleti engedély vagy LUC-tanúsítvány megszerzése

A műveleti engedély, illetve a LUC-tanúsítvány megszerzésére vonatkozó részletes követelményekről a Légiközlekedési Hatóságnál lehet érdeklődni.

A LUC a „Light UAS Operator Certificate” rövidítése, amely magyar nyelvre a következőképpen fordítható: „könnyű UAS-üzembentartó tanúsítvány”.

Fontos kiemelni azt, hogy LUC-tanúsítványt jogi személy kérelmezhet, továbbá azt is, hogy LUC-tanúsítvány megléte esetén műveleti engedély nem követelhető meg – pontosabban a műveleti engedélynek megfelelő dokumentációt saját magának kell összeállítania a LUC-tanúsítvány birtokosának.

drone
5. kép. Permeteződrón 40 literes tartállyal szerelve (forrás: www.airbornesolutions.co.nz/p100)

A műveleti engedély és a LUC-tanúsítvány között – potenciális felhasználói szempontból – a fentiek mellett a legfontosabb különbségek az alábbiak:

– időbeli hatály: 2 év (műveleti engedély) ↔ visszavonásig érvényes (LUC);

– országhatár átlépése: nem lehetséges ↔ lehetséges;

– megszerzés: egyszerűbb, gyorsabb ↔ sokkal nehezebb, időigényesebb.

– Légi permetezésre vonatkozó engedély megszerzése.

Az engedély megszerzéséhez kapcsolódó részletes tudnivalók az illetékes vármegyei kormányhivataloknál érhetők el.

Az alábbiakban körülírt engedélyezési eljárás kezdeményezése, valamint a bejelentés megtétele a növényvédelmi szakirányító feladata.

Az illetékes vármegyei kormányhivatal részére kijuttatási tervet kell benyújtani az adott naptári évre tervezett kezelésekről, az első tervezett légi permetezés előtt minimum harminc nappal. A benyújtott kijuttatási terv engedélyezési eljárás keretében kerül elbírálásra.

Az engedélyezett kijuttatási tervben foglaltaktól – a vonatkozó jogszabályban rögzített indokolt esetekben – el lehet térni.

Ezen túlmenően a tervezett légi permetezést legkésőbb a kezelést megelőző munkanap 9 óráig erre a célra rendszeresített formanyomtatványon be kell jelenteni az illetékes Kormányhivatalnak. Szintén jogszabályban foglalt indokolt esetekben a bejelentés engedélyezett kijuttatási terv hiányában is megtehető.

Összefoglalásképpen megállapítható, hogy a jogszerű drónos növényvédelem tárgyi és személyi feltételei teljesíthetők, a kapcsolódó nyilvántartás naprakész, a szabályozási környezet teljes körűnek ítélhető.

Jelenleg 1 db drónos kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer áll a termelők, illetve a szolgáltatók részére. Ebben a tekintetben további előrelépésre van szükség, ami reményeink szerint a közeljövőben megvalósul.

Dr. Gulyás Zoltán
okl. környezetgazdálkodási agrármérnök,
növényvédelmi mérnökszakértő, Nébih MGEI FGO