fbpx

Vetőgép, trágyakijuttató, tömítőrendszer nyert mezőgépdíjat

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 29.

Optimalizált bálasűrűség a Claas-tól, szemenkénti vetőgép a Horsch-tól, hígtrágya-kijuttató a Vervaettől – ezek nyertek termékpályázat-díjat Hódmezővásárhelyen.

Horsch vetőgép
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Univerzális, precíz vetőgép

Az idén 31. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Szakkiállítás és Vásár termékdíjpályázatán 1. helyezett lett az Axiál Kft. által forgalmazott Horsch Maestro 7 TX függesztett precíziós szemenkénti vetőgép. Nem hagyományos, 3 ponton függesztett vetőgépről van szó, hanem kompakt és univerzális gépről, ami ötvözi a nagy munkaszélességű gépek tudását a kompakt méretettel pedig az apróbb területen való gyors és hatékony munkavégzést. Vetőkocsija teljesen megegyezik a 8., vagy 12 soros vontatott kivitelű vetőgépek vetőegységével. A hidraulikusan változatható sortávolság révén alkalmas több kultúrnövény vetésére, vetőmegtermesztéshez. Munkaszélessége 2,6-4,8 m-ig változtatható, így univerzálisan alkalmazható különböző méretű mezőgazdasági vállalkozások esetében. Sokoldalúsága révén a gazdálkodók teljes kapacitással egész évben használhatják, gazdaságos hektáronkénti gépköltségek mellett. A precíziós gazdálkodásban, kisebb gazdaságok látókörébe is bekerülhet, de inkább közepes területeken gazdálkodók számára alkalmas, illetve többféle sortávolságot alkalmazó nagyobb üzemek esetében kiváló választás.

Óvja, táplálja a talaj ez a kijuttatógép

A 2. díjat ugyancsak az Axiál Kft. által forgalmazott Vervaet Hydro Trike XL önjáró hígtrágya kijuttató nyerte. A gép új technológia megoldásokkal rendelkezik, felépítésében egyszerű, elősegítve a költséghatékony fenntartást és üzemeltetést. A kijuttató gép alkalmas tápanyagban gazdag és folyékony halmazállapotú fermentációs maradék talajba történő injektálására. Az önjáró hígtrágya kijuttató ideális, bérvállalkozónak, növénytermesztőnek, állattenyésztőnek és biogáz gyártó üzemek esetében a fermentációs maradékok kijuttatására. A talajtaposási kár csökkentése mellett a precíziós technológiákhoz és munkavégzéshez is alkalmas. Trimble GPS és a hozzá kapcsolt automatikus robotkormányzása biztosítja, hogy az elvégzett munka átfedések nélkül történjenek, így az egyenletes kijuttatásra törekedve. A helyspecifikus hatóanyag kijuttatás megvalósítható a hígtrágya kijuttató géppel mivel NIR szenzorral szerelték fel, így környezetvédelmi szempontok is előtérbe tudnak kerülni.

Optimális bálák

Szintén az Axiál forgalmazza a 3. díjas Claas  Variant 565 RC és Smart Density tömítő rendszerét. A Variant 500 sorozat esetében sikerrel integráltak több pozitív változtatást a kezelői kényelem és karbantartás, az optimalizált bálasűrűség és a finomított hálós kötözésnek terén. Egyben a gyakorlati követelményeknek is megfelelnek a talajkímélő kerékméretek segítségével. Újdonsága a frissített kamranyomás-szabályzó rendszer, mellyel a változókamrás Variant lágymagkezelés terén a fixkamrás rendszerek teljesítményét nyújtja puha lágymag, fix kamra nélkül. A bálázás során a pozíció és a kamranyomás értékei külön mérhetőek, mindkét kar esetében, ezzel nemcsak a lágymag válik tökéletessé, a bála külső részén is nagyobb nyomás érhető el, így kívül is sűrűbb lesz a bála és az időjárásnak ellenáll. A belső mag mérete és nyomásértéke fokozatmentesen állítható. A talajvédelem egyre fontosabbá válik a gazdálkodók és bérvállalkozók számára, különösen kényesebb talaj-összetételű területen dolgozó gépek esetében, melyre ugyancsak választ ad a Claas  Variant 565 RC.

(forrás: Hódmezőgazda)