fbpx

Tavaszi ajánlat a Horsch-tól a vízmegőrző talajművelésre

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 27.

A klímaváltozással járó szeszélyes időjárás miatt idén is kiemelt jelentőségű, hogy a vetés-előkészítés, a növényvédelem segítse a kelő növény stressztűrő képességét. A márciusi kiskunhalasi talajszelvény-elemzés során a Horsch ennek érdekében mutatta be, mit tud a Maestro vetőgép, a Cruiser mulcskultivátor és a Leeb permetezőgép.

Tavaszra, talajra

A Kiskunhalas határában feltárt, nagyon szűk, 30 centis humuszréteggel rendelkező szelvényről Kovács Károly, a Miskolci Egyetem geográfusa, a Magyar Talajtani Társaság titkára azt mondta, a 25-27 AK-s termőréteg csak 6% víztartalmat és 1,2% humusztartalmat mutatott az előzetes laborvizsgálatokban. A jelenlévő gazdák is ebből eredően több, a javasolt műveléstechnológiával kapcsolatos kérdéseket tettek fel, amelyek a forgatás vagy annak elhagyása, a lazítás, a talajtakarás, a mulcsos művelés lényegére tapintottak. A szakmai napon a Horsch tavaszi szezonra összeállított gépbemutatóján elsőként a Cruiser 5XL mulcskultivátort mutatta be – tudatosan a talajóvó, nedvességmegtartó és a hatékony vetést előkészítő szezonra tekintettel.

A Cruiser 5XL

…sekélyen, a maximum 15 cm-en művelő, szántóföldi mulcskultivátor egyik fő erénye, hogy hosszú egyengetőfelülettel készíti elő a vetésre a talajt. A pontos mélységtartás a minőségi tarlóhántás szempontjából is kedvező, hiszen a 6-gerendelyes felépítés révén kiválóan kever és oszlat akár nagy mennyiségű tarlómaradványnál is. A munkamélységet egyszerűen az első támasztó kerekek és a henger szabályozza, így a magágykészítésnél mindig tartható a kelés szempontjából nagy jelentőségű, egyenletes mélység. A Cruiser XL  rugós kapákkal van felszerelve, 150 kg-os előfeszítéssel, továbbá felszerelhető a négy különböző kapaváltozattal, így minden évszakban bevethető. Azt Barabás Zsolt, a Horsch kelet-magyarországi értékesítési vezetője is hangsúlyozta: a mulcshagyó, a talajt kímélő technológiák szerepe felértékelődik. A mérsékelt bolygatás segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, nem károsítja a termőréteg fontos biológiai aktivitását.

Cruiser 5XL szántóföldi mulcskultivátor

Sokoldalú vetőgép számos kultúrára

A megfelelően előkészített talajban a vetés is hatékonyabb lehet – ezt szolgálja a Horsch által kifejlesztett Maestro 7 TX függesztett szemenkénti vetőgép. A 2022-ben bemutatott Maestro TX-technológia fő vonzereje a sokféleség. A 6- vagy akár 7-soros vetőgéppel a legtöbb növénykultúra vethető, hiszen nagyon sokféle sortávolságra beállítható. Egy géppel lehet vetni a kukoricát, a napraforgót, a szóját, a repcét, de még akár a fűféléket is. A sokszínű Maestro-családban az adagolórendszer stabilitást és pontos vetést, a nagy forgópontok és széles paralelogramma pedig hosszú élettartamot biztosít. A Kiskunhalason bemutatott nyomott levegős rendszer mellett létezik vákuumos kiadása is. A csoroszlyanyomásról hidraulikus rendszer gondoskodik, AutoForce (AF) megkönnyíti és pontosabbá teheti a gépkezelő munkáját. Nemcsak Kiskunhalason, hanem általában is változatosak a talajviszonyok, de az AF-rendszer mindig annyi nyomással terheli a vetőtárcsát, hogy az pontos mélységben haladjon. Ennek eredménye az egyöntetű, gyors, erőteljes kelés. Barabás Zsolt hangsúlyozta a többféle lezárókerék-választási lehetőséget is, hiszen döntő jelentőségű, hogy a vetőmag beágyazása és takarása optimális legyen.

Maestro 7 TX függesztett vetőgép

Közel a felülethez!

A bemutatón szerepelt a Horsch szórókeret-vezérlés stabilitásának élvonalát képviselő, 24 m keretszélességű Leeb 5LT szántóföldi permetezőgépe is. Miután az elsodródás-veszély a növényvédelem hatékonyságának egyik fő ellensége, a Leeb célja, hogy a keret a kezelt felülettől mindvégig azonos, 30-50 cm-es távolságra legyen. Így az akár 25 cm-es fúvókaosztással nemcsak kevesebb vegyszer-hatóanyag kerül a talajra a levél helyett, de a gyérsoros kultúrnövényeknél is könnyen megvalósítható a sávos permetezés.

Horsch Leeb 5LT szántóföldi permetezőgép

A talaj biológiai aktivitásának érdekében a mikrobiológiai készítmények kijuttatása is ma már mindinkább nélkülözhetetlen eleme a művelésnek. Ezért mind a Maestro-vetőgép, mint a Cruiser mulcskultivátor a Phylazonit Kft. által kifejlesztett Phyller kijuttató szerkezettel volt felszerelve a talajbaktériumok egy menetben történő kijuttatása érdekében.

Horsch