fbpx

Szemenkénti vetés – jó, de hogyan!?

Írta: Agrárágazat-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 12. -Hirdetés

Az inputanyagok árai elszálltak, és követték őket a termények árai is, ellenben ahol az aszály elvitte a termést, ott csak a költségek maradtak. Ekkora mértékű aszályhoz nem igazán vagyunk hozzászokva. Mit lehet tenni, hogy a növények nagyon kevés csapadékkal is tovább éljenek, és termést hozzanak? Nagyon sok dolgot kell összerakni, de érdemes!

Joker RT takarónövény terminálása

Genetika, művelésmód és talajtakarás

Az egyik lehet a genetika. Látni olyan táblákat is, ahol egyik vagy másik genetika kimutatja, hogy melyik aszálytűrőbb. Ebbe az irányba kell menni, és a prospektusban nem a maximális terméspotenciált keresni.

A másik a talajművelés. El kell kezdeni a talajokat takarni, és így növényeket termeszteni. A gyérsoros vetésű növények esetében, a kezdeti fejlődés idején óriási a borítatlan felület, ahol nagy mennyiségű nedvességet veszítünk. Ráadásul ez a felület borítatlan, így a napsugárzás hatására extrém mértékben fel is melegszik. Ez még nagyobb elpárolgást okoz! A talajtakarók, ha intelligensen, jól sáfárkodunk velük, akkor a segítségünkre lehetnek! Természetesen ezek is visznek ki nedvességet a földből, de pluszban tápanyagot kötnek meg, és humuszt építenek. Továbbá január-február végén terminálva, innentől csak védik a felszínt, és a mikroharmatok által vissza is nedvesítenek. A növényi maradványokkal takart felszínt meglévő vetőgépekkel is egy kis adaptáció felszerelésével gond nélkül vethetjük. Ez van szárazság esetén. Ha pedig nedves, csapadékosabb a tavasz, akkor az ilyen földek tovább tartják a nedvességet, de könnyebben is járhatók a munkagépekkel.

Milyen gépet vegyek?

A szemenkénti vetőgépek óriási kavalkádjából elég nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet. A vetésnél a legfontosabb, hogy a mag a talajba pontos mélységre kerüljön, és tökéletesen legyen beágyazva. Amennyiben talajmunkát végzünk a vetés előtt, érdemes olyan kompaktort használni, amivel egy síkfelületet tudunk képezni a művelési mélységben, és erre vagy ebbe tegyük a magokat.

A Horsch Maestro csoroszlyanyomás-állítása az AutoForce rendszerrel teljesen automatikus. Ez azt jelenti, hogy a hidraulika-rendszer a talaj kötöttségnek megfelelően nyom többet vagy kevesebbet a kocsira, a pontos mélységtartás érdekében. Az AutoForce Pro rendszer a nagyon laza, homokos foltokon – ott, ahol a kocsi 150 kg-os önsúlya is már sok, és nagy barázdákat hagy maga mögött –, fel tudja emelni a kocsikat.

Kitűnő logisztika

A Horsch mindig is nagy hangsúlyt fektetett a logisztikára is. Így a Maestro vetőgépek nagy tartályokkal vannak ellátva. Több száz liter műtrágya, vetőmag, mikrogranulátum egy tankolásra. A Maestro DV vetőgéppel pl. kétféle műtrágyát és ezen felül mikrogranulátumot tudunk egyszerre kijuttatni. Az aszály mérséklésére úgy tűnik, az sem mindegy, hogy milyen műtrágyát juttatunk ki, akár a vetéssel, akár a sorközműveléssel később a talajba. Ezért az osztott tartállyal rendelkező vetőgép előnyt jelenthet.

Tonnákat hoz vagy visz a pontosság!

A pontos mélységtartás és tökéletes beágyazás az egyenletes kelés záloga, és ez nagyon sokszor sokat tud nyomni a mérlegen! Horsch kísérletekben a különböző lezárókerekek által biztosított beágyazás több tonna különbséget is jelentett. Természetesen minél kötöttebb talajon dolgozunk, annál nehezebb tavasszal a magárkot jól, légmentesen bezárni. A csoroszlyanyomás az, ami a pontos mélységtartás záloga. Azonban, ha túltoltuk a nyomást, terméskiesésre számíthatunk. Nedvesebb, kötöttebb talajon, nagy nyomással extrém mértékben összetömöríthetjük a vetőbarázda falát. Ekkor a fiatal növények gyökerei nehezen tudják áttörni azt, nehezebben jutnak tápanyaghoz. Ezzel meg is érkeztünk oda, hogy mikor és hol csökken a termésünk. A Maestrókat általában a RID mélységtartó kerékkel szereljük azért, hogy a vetőbarázda káros tömörítését minél jobban elkerüljük.

Nagyon fontos lenne, hogy a kerekek nyomában ne legyen vetett sor. Ha megnézzük, a termelők nagyon nagy hányadánál a traktorkerék nyomában vetett sort találunk. Felszorozva ez több mázsa terméskiesés is lehet hektáronként. Néhány 100 ha vetésterület összességében biztos kijön egy ápoló ikerkerék-garnitúra ára…!

A Maestro és a Horsch szemenkénti vetéstechnológia olyan biztonságot nyújt, amivel a természeti kilengések által okozott terméskieséseket minimalizálni tudjuk.

Szász Zoltán
30-7430302