fbpx

Innováció a szemenként vető gépeknél

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 02.

Mind a kukorica, mind az egyéb szemenként vető gépek kiforrott konstrukciók, az üzemelés biztonságára, a vetés minőségére, a vetés pontosságára, a területteljesítményre vonatkozó növekvő felhasználói, üzemeltetői igények kielégítésére a gyártók folyamatosan fejlesztik gyártmányaikat. A szemenként vető gépek üzemelés biztonságának javítására, a gyártmány- és gyártásfejlesztés innovációjára a különböző számítógépes tervezési programok „AutoCAD” (Computer Aided Design) végeselem- és egyéb modellezések, a gyártástechnológiában pedig számítógép-támogatású gyártásprogramok „CAM” (Computer Aided Manufacturing), robot- és lézertechnológia széleskörű alkalmazása történik.

A kukorica szemenkénti vetőgépek területén – a munkaminőségi mutatók mellett – az innováció a területteljesítmények növekedésére, vagyis a munkasebesség és munkaszélesség növelésére irányul. A munkasebesség növelését elsősorban a vetőszerkezetek, vetőkocsik fejlesztésével, a pontos talajkövetést biztosító csoroszlyarendszerek konstrukciójával, és ehhez kapcsolódóan a csoroszlyaterhelések növelésével érik el. A munkaszélesség növekedésére jellemző, hogy a kukorica szemenként vető gépeknél már több gyártó kínálatában megtalálhatók a 24 soros változatok.

Ezen a területen a GPS vezérlésű automata kormányzás és a kukorica szemenkénti vetőgép, valamint az üzemeltető traktor oda-vissza kommunikációja következtében a sorcsatlakozási és fogáskiosztási pontosság – a gép kezelőjétől függetlenül – különböző pontossággal betartható. A GPS vezérlésű automatakormányzáshoz szükséges, különböző pontosságú RTK, illetve EGNOS jelek számos szolgáltatónál országos lefedettséggel elérhetőek, és rendszerekkel alkalmazhatóak.


1. kép: A számítógépes „AutoCAD” tervezési módszer korszerű vázszerkezetet eredményez a szemenként vető gépekkel

A Väderstad Rapid szemenként vető gépcsalád tagjai is számos innovatív megoldást tartalmaznak. A szinte azonos konstrukciójú fődarabokból, az említett CAD számítógépes  szoftverrel tervezett különböző munkaszélességű fix, teleszkópos – szállítási helyzetben összecsukható – vázkeretre épített, a sortávolságnak megfelelően állítható távolságú, vagy fixen rögzített vetőkocsikból, mikrogranulátum- és műtrágyakijuttató egységből, valamint hajtásátvitelből és az előzőekben ismertetett elektronikai elemeket tartalmazó típusok is a nagy munkasebesség melletti pontos vetés feltételeivel rendelkeznek.

2. kép: A Väderstad Tempo szemenként vető gépek vetőkocsijainak csoroszlya terhelése hidraulikusan 350 kg-ig növelhető


3. kép: A szemenként vető gépeknél a mechanikus hajtásátvitel mellett a hidrosztatikus- és elektromos hajtás is terjed

A Kverneland Optima vetőgépeknél az Optima e-drive II rendszerben az összes adat bevitele és leolvasása ISOBUS-os terminálon keresztül történik. Az IsoMatchTellus PRO-val a tőtávolság fokozatmentesen, akár menetközben is állítható.


4. kép: A központi magtartályos szemenként vető gép magadagolása


5. kép: A szemenként vető gépek folyamatai ISOBUS terminállal vezérelhetőek és ellenőrizhetőek

A MaterMacc szemenként vető gépcsalád szintén számos típussal igyekszik a különböző technológiai igényeknek megfelelni. A gépcsalád vetőelemei, vetőkocsijai klasszikus kialakításúak, tárcsás nyitócsoroszlyából, paralelogramma felfüggesztésű mélységhatárolóból, „V” tárcsás vetőegységből, tömörítő- és magtakarókerékből áll. A vetőkocsik gerendelyhez történő csatlakoztatása fix vagy állítható. A vetőkocsik állítható távolságával kukorica, napraforgó vetésében 70-75-80 cm-es, míg egyéb magvak esetében 37,5-45-50 cm sortávolság állítható be. Természetesen a MaterMacc család tagjai is rendelkeznek műtrágya- és mikrogranulátum-kijuttatóval, melyek mechanikus adagolóberendezéssel vannak felszerelve (6. kép).


6. kép: A kompakt kialakítású MaterMacc szemenként vető gép


7. kép: A területteljesítmény növelése miatt nem ritka a szemenként vető gépeknél a 24 soros változat


8. kép: A nagy munkaszélességű gépek vetőkocsijai is biztonságos vetést végeznek

9. kép: A sortisztítóval szerelt vetőkocsik szármaradványos területen is biztonságos vetést végeznek

Terjedelmi okok miatt az anyag nem teljes körű, azonban az ismertetett konstrukciós megoldások, fejlesztési irányok egyéb más gyártmányokon és típusokon hasonlóképp fellelhetőek.

Dr. Kelemen Zsolt
műszaki szakértő