fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: - 2022 március 07.

E sorok írásakor még nem tudjuk, milyen irányt vesz az orosz-ukrán konfliktus, annyi azonban bizonyos, hogy a nemzetközi és így a magyar terménypiacokra is jelentős hatással lesz, akár enyhül, akár esetlegesen súlyosbodik a két ország közötti feszültség.

kukorica

Kukorica

Az elmúlt hónapokban a vezető hírek között szerepelt az Ukrajna és Oroszország között kialakult súlyosnak tekinthető viszály, amely jelentős hatást gyakorol mind az európai, mind a nemzetközi gabonakereskedelemre. Amennyiben a konfliktus eszkalálódik, a gabonaárak, különösen a kukorica és a búza, az olajos növények közül pedig a napraforgó árai akár erőteljes emelkedést is mutathatnak. A piacok ezt a feszült geopolitikai helyzetet egyfajta „kockázati prémiumként” a jelenlegi árszintekbe már beépítették. Abban az esetben, ha az elmúlt évek talán legjelentősebb, európai országok közötti szembenállása az enyhülés irányába mozdul – melyre a február közepén olvasható hírekből következtetve talán nagyobb esély körvonalazódik –, az árak lefelé mutató korrekciója bizonyosan bekövetkezik.

MATIF, kukorica, 2022. március
MATIF, kukorica, 2022. március

Vegyes hírek érkeztek Dél-Amerikából. Míg a várható szójatermést a brazil hatóságok rendre vágják vissza, egyelőre a kukoricával kapcsolatos várakozások változatlanul optimisták. Ezt erősítette meg a február 9-én megjelent USDA- (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) riport is: a globális termés továbbra is rekord (1,205 milliárd tonna) magasan alakul, a fordulókészlet pedig az elmúlt gazdasági év zárószintjével összehasonlítva közel 10 millió tonnával emelkedhet.

CBOT, kukorica, 2022. március
CBOT, kukorica, 2022. március

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni az emelkedő termelési és logisztikai költségeket sem, hiszen a kukorica egy intenzív termesztéstechnológiájú szántóföldi kultúra, így a vetésszerkezet kialakításakor a megváltozott költségszerkezethez a termelőknek igazodniuk kell. Egyelőre nem körvonalazódik érdemi változás a kukorica globális vetésszerkezetében, úgy tűnik, a világpiacon kialakult árszintek kompenzálják a magas input- és energiaárakat.

A Stratégie Grains francia elemzőház februári jelentése szerint az EU-ban a következő gazdasági évben valamelyest csökkenhet a kukorica vetésterülete (9,1 millió ha vs. 9,3 millió ha), ezzel párhuzamosan a várható import mennyisége némileg emelkedhet. Az ukrán forrás mellett jelentős brazil kukorica is érkezhet az unióba. Magyarországon továbbra is alacsony a piaci aktivitás. Az árszintek változatlanul a párizsi árutőzsde (MATIF) határidős jegyzései felett „horgonyoznak”, így a magyar kukorica egyetlen exportpiacra sem kalkulál, mind a prompt, mind a határidős kötések iránti érdeklődés az export vevői részéről megszűnt. Ezzel párhuzamosan megérkezett az első, importot bemutató statisztikai adat: a KSH szerint 2021 novemberében 145 ezer tonna kukorica érkezett Magyarországra. Ez az adat természetesen rekord, olyannyira, hogy kijelenthetjük, az elmúlt 5 év átlagos éves importvolumenéhez (160 ezer tonna) hasonlítva egy hónap alatt közel akkora mennyiség érkezett be az országba, mint korábban egy teljes év alatt. A 2021-es terméseredményekről is megérkeztek az első, KSH honlapján hozzáférhető adatok, melyek szerint az elmúlt évben 1,043 millió hektárról 6,3 millió tonna kukorica került betakarításra. Bár alacsonyabb mennyiségű kukoricatermést utoljára 2012-ben láthattunk (4,75 millió tonna), a betakarítás kezdetén megfogalmazott várakozásokat a publikált adatok jelentősen felülmúlták, nem beszélve arról, hogy a mérlegben közel 1,6 millió tonnányi többlet mutatkozik, mely exportárualapot képez. A korábban említett „kiárazottság” miatt azonban ez a mennyiség egyelőre nem tudja elhagyni az országot.

búza

Búza

Hasonlóan jelentős bizonytalanságot „cipel a hátán” a globális búzapiac is, melynek fókuszában a kukoricapiacokhoz hasonlóan az orosz-ukrán konfliktus lehetséges kimenetele áll.

A két ország közötti feszültség ellenére a fekete-tengeri kikötőkön keresztül zajló gabonaexport alapvetően zökkenőmentesen zajlik.

MATIF, búza, 2022. március
MATIF, búza, 2022. március

Új elem az orosz exportszabályozásban a február 15-től bevezetett exportkvóta, mely egyelőre június 30-ig marad érvényben. A kvóta mértéke búza esetében 8 millió tonna a jelzett időszakra. Az elemzői konszenzus szerint ezt a mennyiséget bizonyosan nem haladja meg a várható export, így a kvótának inkább egyfajta üzenet jellege lehet, semmint valódi piacszabályozó eszköz funkciója.

CBOT, búza, 2022. március
CBOT, búza, 2022. március

A globális kereslet-kínálati viszonyokban alapvető változást búza esetében sem jelzett az aktuális USDA-riport, a termés és a fordulókészletek arányai érdemben nem változtak. A nemzetközi tőzsdei árak ezeknek megfelelően, a november végi tetőzést követően – jelentős ingadozások mellett – lefelé mozogtak. Kereskedelmi szempontból az észak-afrikai országok felé változatlanul a francia búza versenyképesebb, Közel-Keletre pedig mind az orosz, mind az ukrán kukorica kalkulálhat, attól függően milyen árelképzelésekkel indítanak tendert a vásárlók.

A magyar búzapiac kis túlzással tetszhalott állapotba került. Óbúza-készletek elvétve kerülnek elő, az új búza értékesítésével a termelők egyelőre várnak, részben a csapadékhiányos tél miatt, részben a magasabb árak reményében.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató