fbpx

Gabonaárak: tovább tart az őrült drágulás

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 22.

Tovább szárnyal a búza és a kukorica ára – és nemcsak a magyar mezőgazdaságban jegyeznek elképesztő emelkedést. Sőt, markánsan drágábbak az olajosnövények is.

 

gabonaárak

 

Búza

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 30 százalékkal drágább volt (áfa és szállítás nélküli termelői áron) az étkezési búza február első hetében. Ez átlagosan 69,5 ezer forint/tonnát jelent. A takarmánybúza 65,5 ezer forint/tonna áron (+24 százalék) forgott ugyanekkor.  A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza márciusi jegyzése 233–241 dollár/tonna tartományban hullámzott február 1. és 12. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 222–227 euró/tonna között jegyezték a terményt a legközelebbi lejáratra vonatkozóan ugyanekkor.

 

gabonaárak

 

Kukorica

Ugyancsak folyamatos a kukorica árának jelentős emelkedése – itthon csakúgy, mint a mezőgazdaság globális piacain. A francia Tallage is megerősíti, hogy emögött szerintük az USA-ban megtermelt kukorica árának emelkedése áll, amit pedig a szinte extrém kínai kereslet táplál. A termény márciusi exportára 2021. január 8. és február 5. között 21 dollárral – azaz bő 10 százalékkal – 254 dollár/tonnára emelkedett. Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan majdnem 68 ezer forintos tonnánkénti áron kereskedtek a takarmányáruval február első hetében. Ez 50 százalékos drágulás a tavaly ilyenkorihoz képest.

 

gabonaárak

 

Olajosnövények

Az Agrárközgazdasági Intézet összesítése szerint ugyancsak drágábbak az olajosnövények is, mint tavaly. A full-fat szóját az előző évinél 27 százalékkal magasabb, 161,4 ezer forint/t áron adták a hó elején, míg a repcemag ára az egy évvel korábbihoz viszonyítva 15 százalékkal 148,5 ezer forint/tonnára emelkedett. Az agrárpiacokon a magas olajsavtartalmú napraforgómagot tonnánként 161,3, az LO napraforgómagot 157,8 ezer forint/tonnáért vásárolták a feldolgozók és a kereskedők február első hetében. Az ipari napraforgómag termelői ára így az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal magasabb, átlagosan 158,8 ezer forint volt.

 

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Összeállította: Kohout Zoltán