fbpx

Csúcson az index: 3 hónapja nőnek az árak

Írta: Kohout Zoltán - 2020 szeptember 07.

A ciroktól a cukron és a növényi olajokon át számos mezőgazdasági termék drágul, és még nem látni a végét. Közben a globális gabonatermés továbbra is rekordok felé tart.

 

Tovább nőtt

A nemzetközi kereskedelemben a legjelentősebb élelmiszer-alapanyagok árai 2%-kal tovább emelkedtek augusztusban – ezzel az elmúlt fél év legmagasabb szintjét érve el. A trend immár 3 hónapja változatlan, aminek az egyik oka a növekvő kereslet, illetve a gyengélkedő amerikai dollár – véli az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) rövid elemzése.

 

 

Nagy a kereslet

A gabonafélék árindexe 1,9%-kal nőtt júliushoz képest, 7%-kal meghaladva a tavaly ilyenkori értéket. A kínai kereslet generálja a cirok árának csaknem 9%-os emelkedését is, ami már 33%-kal magasabb a tavaly nyárivégihez képest. A kukorica 2,2%-kal drágult az iowai károk miatt, míg a nemzetközi rizs ára is nőtt a szezonális kínálat szűkössége és az afrikai kereslet növekedése miatt. A cukorárindex 6,7%-kal zárt magasabban az előző hónaphoz képest, reagálva a kedvezőtlen időjárás okozta mérsékelt európai és thai termelési kilátások hírére, illetve Kína stabil importkeresletére. A növényolajok árindexe 6%-kal nőtt főként a pálmaolaj, illetve a szója, a napraforgó és a repce erősebb jegyzése miatt. A trend tükrözi a termelés várható csökkenését a vezető pálmaolaj-termelő országokban, dacára az erős globális importkeresletnek.

 

 

Gyengébb a tej- és húságazat

Ami nem változott jelentősen, az a tejtermékek árindexe. A tej és teljes tejpor olcsóbb lett a csendes-óceáni térség exportkészleteinek szezonális növekedése miatt, de a vaj például drágult az európai exportpiaci szűkülés miatt. A húsfélék árindexe szintén tartotta értékét, amivel így is 8,9%-kal múlja alul a tavaly augusztusi szintet, mivel a marha-, szárnyas- és birkahús iránti importkereslet csökkenését ellensúlyozta a sertéshús erős piaca Kínában.

 

 

Nagy termés, nagy igény

Mindeközben a FAO szerint kevesebb lesz a globális gabonatermés, mint júliusban várták. Méghozzá 25 millió tonnával, ami elég jelentős mennyiség, és az ok az USA alacsonyabb kukoricatermésében van. Ám így is majdnem 60 millió tonnával több ez a mennyiség, mint a tavalyi – vagyis rekord várható. Érdemes egyébként figyelni a hazánkban is mind nagyobb érdeklődést kiváltó cirokra: a globális kibocsátás 6%-kal nőhet az előző évhez képest. Rekord várható a rizs esetében is, ha a termelés valóban eléri majd a becsült 509 millió tonnát. A megfigyelők úgy látják, nemcsak a termés, hanem a gabonafelhasználás is bővül 2%-kal 2764 millió tonnára. Ezzel a globális készletek is 1,7%-kal nőhetnek a 2021-es szezon végére. A rizs és szemestermények kereskedelmének bővülésével a globális gabonakereskedelem is várhatóan 441 millió tonnára – vagyis 1,6%-kal – nő 2020-2021-ben.

 

Szerkesztőség (forrás: FAO, Horizont Média-archív)