fbpx

Hogy a repce ne szitokszónak számítson, még a Dél-Alföldön sem

HEAD-LAND CRAFTMIX PLUSZ

Közel egy évvel ezelőtt hallottam ezt a mondatot, egy hódmezővásárhelyi rendezvényen. Időközben elég sok változás következett be a repce financiális körülményeiben, így a fent elhangzott vélemény is változhatott, de ne legyenek illúzióink, hiszen a felvásárlási árak növekedésére azonnal reagáltak az inputanyag, különösen a szilárd műtrágyák árai is, ezért nagyon gondos és körültekintő tervezésre van szükség a repce rentábilis termesztéséhez. A „torta” nagy, és nagyon sok szelete van (talajállapot, vetőágy minősége, vetőmag, alaptrágyázás, vetésidő megválasztás, kelesztő csapadék, őszi növényvédelem, regulálás, téli hőmérséklet, tavaszi indulás, oldalág differenciálódás, tavaszi regulálás, rovarkártevők és kórokozók elleni sikeres védekezés, pergésmentes betakarítás). Úgy gondolom, a sikeres termesztést befolyásoló tényezők felsorolása még így sem teljes, de mindenképpen érzékelteti a probléma összetettségét. Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy a repce növényvédelmi szempontból egy kifejezetten érzékeny kultúra, és a „zöldek” áldásos tevékenysége révén az igazán fontos és hatékony hatóanyagok kivonásra kerülnek, végképp elgondolkodtatja a gazdálkodókat, s így már nem is olyan meredek a címben idézett kijelentés.

Head-Land repce

Ezek után nézzük meg, hogy hol van szerepe és miért ajánljuk figyelmükbe a HEAD-LAND CRAFTMIX Pluszt.

A készítmény egy magas mikroelemfeltöltöttségű levéltrágya és biostimulátor, mely a növény télbemenetelét, sikeres stressztűrését készíti elő. Önmagában ősszel CRAFTMIX Plusz 3,0 l/ha dózisban vagy 1 l/ha Zsémix Plusz és CRAFTMIX Plusz 2,0 l/ha dózisú termékünkkel kombinálva előnyösen hat a gyökérnyak vastagságára, növeli az elágazások számát, megakadályozza az idő előtti szárba indulást, csökkenti a repce lombleveleinek elfagyását és a kezdeti foszfor­hiányt. A tavaszi indulást követően a CRAFTMIX Plusz 3 l/ha dózisban jelentősen segíti a korai oldalág­képződést, amivel az úgynevezett termővastagságot szélesíti.

Head-Land repce

Hol van tehát a helye a korábban idézett „tortában”?

A leírtak és széles körű gyakorlati tapasztalatok alapján a tápanyagfeltöltő regulációra alkalmas kezelések sorában.

Én a saját, több száz hektáros tapasztalatom alapján bátran ajánlom a használatát. A sok kockázatot jelentő termesztésben ad egy jelentős biztonságot. Használják, és legyen az Önök hasznára is!

Head-Land repce