fbpx

Billió forintos kár az aszály miatt

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 28.

Csaknem ezermilliárd forintnyi kárt szenved el idén a német mezőgazdaság a csapadékszegény időjárás miatt. Van olyan régió, ahol tavasz dereka óta alig esett eső.

A tartományok fele száraz

Legalább hárommilliárd eurónyi – azaz durván 970 milliárd forintnyi – kár érte a német mezőgazdasági termelőket az utóbbi hónapok csapadékszegény időjárása miatt – jelentette német sajtóhírek alapján az MTI. A német szövetségi kormányhoz 16 tartomány közül 8-ból érkeztek meg az első aszálykár-összesítések. A legsúlyosabb helyzet az alsó-szászországi tartományban alakult ki, ahol a helyi gazdák 980 millió euró kárt szenvedtek el. Ezt Mecklenburg-Elő-Pomeránia követi 531 millió euróval, a harmadik Schleswig-Holstein 422 millióval. Németország több régióját hónapok óta sújtja aszály, Berlinben és főváros körül elterülő Brandenburg tartományban például április óta nem hullott számottevő csapadék.

50 ezer euró a kárenyhítés

A rendkívüli időjárás miatt bajba kerülő gazdák támogatása elsősorban a tartományi kormányok feladata. A szövetségi kormány akkor segíthet, ha országos méretű a baj. A legtöbb érintett tartományban már elindították az első kárenyhítő programokat, Bajorországban például gazdaságonként 50 ezer euró vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a rászorulók.

A mezőgazdasági termelők országos szövetsége (DBV) szerint a szövetségi kormánynak is lépnie kell, legkevesebb egymilliárd eurót kell mozgósítania a csődök elkerüléséhez.